4 de juny 2022

RAMON NEBOT CANÓS (1910-2002)

 

Ramon Nebot va nàixer a Vila-real el 27 de juny de 1910. Va començar a jugar al futbol de molt jovenet, a les Escoles Pies de Castelló, però quan el president Calduch va fundar el CD Villarreal se va formar un equip infantil del que també va formar part el nostre popular porter. Dos anys més tard, el 1925, va donar el salt al primer equip amb el que va debutar amb només 16 anys d’edat.

A la temporada següent va fitxar pel CD Castellón, després d’haver estat observat pel preparador albinegre Jack Greenwell, disputant alguns partits del campionat regional.

A finals del mes d’octubre de 1927 va marxar a França, concretament a Burdeus, acompanyant son pare que era exportador de taronges, on va jugar amb l’Espanyol, un equip format íntegrament per jugadors d’Espanya, encara que ho va fer de davanter.


La temporada 28-29 va tornar al Castelló, on va debutar el 30 de setembre de 1928 i tot aprofitant que el porter titular, Alanga, se va lesionar, va arribar a guanyar el primer títol albinegre, és a dir, el Campionat Regional Valencià contra el Gimnàstic de València. Les seues actuacions començaren a rebre elogis, per la seua valentia i decisió, així com pel seu potent xut, cosa de la que se van fer ressò a tota Espanya.

En una eliminatòria de la Copa del Rei contra el Athletic Club de Bilbao, a Sant Mamés els bascos van intentar fitxar-lo pensant que era natural de Villarreal de Urretxu (Guipúscoa), però van desistir al fer-se sabedors de quin Vila-real era natural. Després d’aquesta excel·lent campanya, l’Atlético de Madrid també va proposar el seu fixatge, però son pare -que no tenia cap afició al futbol- no el va deixar marxar.


De tota manera, José Quirante, aleshores entrenador del Real Madrid, sí que va aconseguir convèncer al seu progenitor i, finalment, va fer cap a la capital d’Espanya, el 27 de juny de 1929, amb un traspàs de 5.000 pessetes de l’època que, en principi, havien de repartir-se entre el club albinegre i el jugador que, finalment, no va vore cap perra.

En la primera temporada de Lliga de la Història, 1929-30, va debutar com a porter del Real Madrid al camp del Betis, l’Heliòpolis, jugant contra el rival dels amos del camp, és a dir, el Sevilla, alternant la titularitat amb Vidal i jugant les dues temporades següent fins l’arribada del gran Ricardo Zamora que li va tallar la progressió però li va concedir l’honor de substituir-lo en més d’un partit.


Així, la temporada 1931-32 va fitxar pel València, recent ascendit a Primera Divisió, debutant el 22 de novembre al camp de l’Espanyol de Barcelona i on va guanyar tres campionats regionals.

L’estiu de 1935 torna a França on l’esperava el Girondins de Burdeus de la  Segona Divisió francesa, tot aconseguint l’ascens a Primera en els quatre anys que va pertànyer al club francès.


La guerra civil també va paralitzar el futbol, però després d’aquest trist parèntesi va tornar al CD Castellón on va jugar fins la temporada 1942-43, però la seua vida futbolística, com no podia ser d’altra manera, va acabar al seu poble, Vila-real, on va alternar les seues actuacions de porter del CD Villarreal amb les de davanter ocasional, fins deixar-li la titularitat de la porteria a Bachero, tot retirant-se del futbol el 1950, als 40 anys.

Amb l’ascens del VillarrealCF a Primera Divisió, el Real Madrid va visitar per primera vegada El Madrigal, en partit oficial de la màxima categoria futbolística, el 29 de gener de 1999 aprofitant l’avinentesa el president madridista, Lorenzo Sanz, per atorgar-li a Ramon Nebot la insígnia d’or del seu club per ser l’ex-jugador del Real Madrid en vida més veterà. De tota manera, el nostre porter del poble presumia d’haver rebut aquesta distinció de tots els clubs en els que havia militat, encara que el seu trofeu més apreciat foren els botons de puny en or que li va regalar, al seu moment, Santiago Bernabeu.


Ramón Nebot va passar d’aquesta vida a l’altra el 14 de març de 2002, als 91 anys.

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes