11 de gen. 2009

L'EXPOSICIÓ SOBRE L'INCENDI I SAQUEIG DE VILA-REAL AL 1706



Des del dia del 300 aniversari de la Crema de Vila-real (12 de gener de 2006) fins el 26 de març següent havia de restar oberta al Museu de la Ciutat, Casa de Polo de Vila-real, una exposició al voltant dels tràgics fets que comportaren la crema i saqueig de Vila-real per part de les tropes borbòniques de Felip V i la pèrdua de 253 vila-realencs civils en la lluita a sang i foc però, davant l'èxit de públic, s'ajornà la clausura fins el mes d'abril.



Com a comissari de l’exposició i autor del catàleg del mateix títol (“1706: La Guerra de Successió a Vila-real”), mai em cansaré de donar les gràcies al nombrós públic, sobretot de Vila-real, que no solament va assistir a la inauguració, sinó que al llarg de quasi tres mesos es va interessar per aquest esdeveniment bèl•lic, sens dubte el més cruel i luctuós de la nostra història (mai han tornat a morir tants vila-realencs en, a penes, una vesprada), que marcà la participació de Vila-real en un conflicte civil entre valencians (maulets o partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria i botiflers o seguidors de Felip d’Anjou), peninsular entre la Corona d’Aragó (austriacista) i la Corona de Castella (borbònica), així com una guerra internacional pel domini de la península Ibèrica i les colònies americanes entre els aliats dels Habsburg d’Àustria (Anglaterra, Holanda i Portugal) i els Borbons de França.



La iniciativa va nàixer de la necessitat de recobrar la memòria històrica al voltant d’uns fets que foren tràgics per al municipi de Vila-real i que sovint han estat desconeguts o ignorats -conscientment o inconscient- pels poders públics als darrers anys: No s'ensenya a les escoles com van esclafar un país (Al Tall). Cal remarcar que Vila-real perdé quasibé un 10% de la seua població aquell 12 de gener de 1706 i en unes poques hores, fruit de l’atac de les tropes comandades pel Comte de las Torres. Així i tot, a diferència del que ha ocorregut a d’altres ciutats valencianes –com ara Xàtiva, on el vila-realenc Carles Sarthou contribuí a la difussió de la crueldat de les tropes Felip V invertint el quadre que representa al monarca al Museu de l’Almodí-, els fets que tingueren lloc a Vila-real durant la Guerra de Successió no havien estat suficientment difosos entre la societat vila-realenca i el públic valencià en general.



L’exposició es basà en l’ús de 34 pannells que reprodueixen diferents textos i il•lustracions al voltant d’aquesta temàtica històrica, tot i que hi ha d'altres elements originals.



Així, podem fer-ne un repàs:

a) Mapa de l’Antic Regne de València; Amsterdam 1705.


b) Retrat del Braç Reial de les Corts Valencianes, de Joan de Sarinyena (exposat al Palau de la Generalitat), on figura Vila-real (ciutat de primera fins el 1707).


c) Retrats de l’Arxiduc Carles d’Àustria i de Felip V de Borbó.


d) Cronologia històrica des de 1691 fins 1734.


e) Mapa de l’Europa del moment, dividida entre els aliats dels Habsburg i els partidaris del Borbons de França.


f) Gravats de Mossén Benet Traver il•lustrant la defensa de les muralles de Vila-real el 12 de gener de 1706 i l’atac a mata-degolla i crema per part de les tropes de Felip V.


g) Relació de veïns de Vila-real morts en l’atac de les tropes borbòniques.


h) Relació de “miquelets” de Vila-real.


i) Quadre de la Batalla d’Almansa.


j) Referència gràfica al general valencià Joan Baptista Basset.


k) Pintura d’Antoni Miró “Felí – Felip”.


l) Retrat de Felip V cap per avall, tal i com avui en dia és exposat a Xàtiva, realitzat per Josep Amorós el 1720.


m) Escut dels tres Braços de les Corts Valencianes.


n) Corregiments o governacions de l’Antic Regne de València.


o) Retrat del botànic Cavanilles, qui feu referència als patiments de Vila-real durant la Guerra de Successió.


p) Retrat de l’escriptor anglés Daniel Dafoe, qui anomena Vila-real en la novel•la “Memoirs of captain George Carleton” (1728) basada en les memòries del general britànic Peterborough (austriacista).


q) Retrat de Benet Traver, cronista de Vila-real (1866-1933), autor de “Villarreal en la guerra de Sucesión” (1925).


r) Imatge del Monument a les Llibertats Valencianes, de l’escultor valencià Manuel Boix, inaugurat a Vila-real el 18 de febrer de 2001.


s) Escut del Regne de València, de l’edició dels “Fori Regni Valentiae”, València 1547-48.


t) Textos diversos com ara les prohibicions de Felip V a l’ús de la llengua pròpia dels valencians, així com el Decret de Nova Planta (29/06/1707) que abolí els Furs i les Corts Valencianes.


u) Fotografia de la rajola commemorativa dels fets del 12 de gener de 1706 del Centre Carlí de Vila-real (1981).


v) Reproducció de l’Auca dels Socarrats de Vila-real amb text propi i il•lustracions de Laura Pitarch Castellote.


w) Reproduccions del Llibre de batejos de l’Església Arxiprestal de Vila-real (iniciat l’any 1677, on apareixen narrats molts fets relacionats amb el 12 de gener de 1706 a Vila-real).


x) Reproducció gràfica d'una fotografia de Carles Sarthou Carreres (Vila-real, 3 de novembre de 1876 - Xàtiva, 21 de juliol de 1971), una vida i un personatge entre dos ciutats socarrades per les tropes borbòniques. Malgrat que, al Museu de l'Almodí de Xàtiva, encara s'atribueix oficialment la data de 1940 per a l'acció de Sarthou d'invertir el famós quadre de Josep Amorós, és més creïble la versió del seu jove col·laborador, Francesc Gil Gandia (actual capellà d'El Carme a València), qui confirma l'estiu de 1956 -concretament l'agost- com a data en què "penjàrem el quadre invertit", ja que recent acabada la guerra civil no sembla, en principi, un temps propici per a canvis i accions d'aquest tipus.










Tanmateix, l’exposició comptà amb tota una sèrie de materials originals:

a) “Furs de València” (9 volums). Edició a cura de Germà Colom i Arcadi Garcia. Comença a editar-se l’any 1970 per l’editorial Barcino. És la primera edició completa dels Furs Valencians des de 1580 (Institucions de Taraçona).



b) “La Guerra de Sucesión en Valencia” de José Manuel Miñana, llibre editat per la Institució Alfons el Magnànim (obra bilingüe amb el text original en llatí “De Bello Rustico Valentino”, la Haia el 1752, i castellà).



c) “Memorias de Guerra del Capitán George Carleton” (Daniel Dafoe). Edició traduïda de l’anglés al castellà per Virginia León i publicat per la Universitat d’Alacant, 2003.



d) “Villarreal en la guerra de Sucesión”. Benito Traver Garcia, Pbro. (publicacions de l’Ajuntament de Vila-real). Llibre original de l’any 1925.



e) Creu Processional de l’època, de plata daurada i en el seu color, cisellada i repujada del Museu de l’Església Arxiprestal de Vila-real (València, 1700).



f) Retrat de Benet Traver Garcia, cronista de Vila-real, realitzat per Conxa Beltran (1951), propietat de l’Agrupació Coral “Els XIII” de Vila-real.


g) Dos maquetes del monument a les Llibertats Valencianes (any 2000), realitzades per l’artista valencià Manuel Boix.



h) Retrat del vila-realenc Carles Sarthou Carreres (del pintor castellonenc Vicent Castell, 1907 i propietat de l’Il•lm. Ajuntament de Vila-real), cronista de la ciutat de Xàtiva que, sent director del Museu de l’Almodí de la capital de La Costera (al 1956, segons testimoni de Francesc Gil Gandia: Levante-emv, 12/01/1997), invertí de cap per avall el quadre de Felip V.



i) Escut de l’Almodí de Vila-real, en pedra. Segons descripció de l’arxiver municipal, Vicent Gil, es tracta d’un escut romboïdal tallat sobre un bloc de pedra. Presenta com a motius decoratius una corbella i la boca d’una sitja. Encastada al mur de la Casa del Consell de la Vila, indica el lloc on es localitza l’almodí (graner, botiga del forment). El 12 o 13 de gener de 1706 es trencà l’escut i es llançà dins d’una sitja. És a dir, Vila-real perdia el privilegi reial de poder guardar, comprar i vendre blat. Autor: pedrapiquer desconegut. Cronologia: 1425. Material: pedra calcària. Procedència: Excavacions arqueològiques a la Plaça Major de Vila-real (2005).











L’exposició commemorativa es va complementar amb un llibre/catàleg explicatiu, de 60 pàgines a tot color, que es va regalar a tots els visitants, fent-se una impressió inicial de 600 exemplars que, en esgotar-se ràpidament, fou reeditada al mes de febrer.



Aquesta publicació ha permés la lectura posterior a la visita, ja més relaxada, d’aquests fets històrics que marcaren profundament la vida futura de Vila-real i, en general, de l’antic Regne de València arran d’aquell conflicte que conduí a la pèrdua de les nostres institucions seculars d’autogovern i, en el cas de Vila-real, del seu nom històric que, precisament, s’ha tornat a recuperar durant els dies de portes obertes de l’exposició per la unanimitat de tots els grups polítics municipals.




Aquest llibre-catàleg de l’exposició, de 60 pàgines a tot color, ha estat registrat amb l’ISBN: 84-88331-90, sent el seu dipòsit legal: CS-1-2006.



Aquesta exposició que fou inaugurada el 12 de gener de 2006, data en què es complien els tres-cents anys dels fets que commemorem durant tot (“L’Any de la Crema”), va ser possible gràcies a la Regidoria de Museus, regentada aleshores per Maties Marín, als treballs de disseny de Pasqu i de Pasqual Arnal, a les tasques de correcció ortogràfica i d'estil de Carme Martí, Elena Chiva i Mònica Soler, funcionàries de la Regidoria de Normalització Lingüística de Pasqual Batalla i, en definitiva, a la col•laboració d’un nombrós grup de vila-realencs entre els que cal esmentar l’Associació Cultural “Socarrats” presidida per Maribel Castillo, així com les aportacions individuals de Mª Gràcia Molés, Mossén Vicent Gimeno, Joan Francesc Bernat, Vicent Gil, Valentín Nostrort, Javier Sánchez Font, Manolo Carceller i, sobre tots, Miquel Notari que, a banda del seu temps, prestaren o facilitaren els objectes exposats.

Antoni Pitarch Font,
Comissari de l’exposició commemorativa “1706: la Guerra de Successió a Vila-real”.-

...........................................................................................................................

Aquest article (sense les il·lustracions) fou publicat a l'extra del diari Levante de Castelló, amb motiu de les Festes de Sant Pasqual, del 13 de maig de 2006.-

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes