20 de nov. 2011

EVOLUCIÓ DEL MAPA ELECTORAL (1997-2011)


Amb motiu de la convocatòria d'Eleccions Generals d'avui diumenge, dia 20 de novembre de 2011, molts periòdics digitals, entre ells La Vanguardia, ens ofereixen la possibilitat de consultar tots els resultats electorals des de la formació de l'Assemblea Constituent o Congrés dels Diputats de 1977 fins els resultats d'aquesta mateixa nit. 

Al final d'aquesta jornada electoral podrem observar, definitivament, com ha anat evolucionant el Mapa Electoral espanyol. 

També hi ha dades en quant a participació molt significatives ja que, si observem els gràfics que hem enganxat a continuació, resulta que la participació i l'interés de l'electoral sempre puja quan hi ha la possibilitat d'un canvi de govern (continua votant-se en contra de?), mentre disminueix la participació quan hi ha un govern consolidat. Per tant, podríem afirmar, que la participació d'avui, tot tenint en compte que molts indignats també volen participar amb vots nuls (sobre tot pel que fa al Senat, una cambra considerada inútil, fins i tot per molts membres del mateix Senat com va demostrar Jordi Évole, El Follonero, a una entrevista de diumenge passat al seu programa "Salvados"), potser serà superior a la de 2008 si els virtuals guanyadors acudeixen a les urnes per corroborar el que diuen les enquestes i, al contrari, si els virtuals perdedors no perden les esperances i lluiten pel que s'ha anomenat d'altres vegades una dolça derrota (?). De tota manera, està per veure si han encertat les enquestes i com han afectat aquestes a la participació: incrementant-la, com hem dit, per corroborar-les, o disminuint-la perquè es va cap a intencions i/o fets quasi consumats.

Siga com siga, ací teniu l'evolució del mapa electoral segons els escons aconseguits al Congrés dels Diputats per les diferents formacions polítiques entre 1997 i 2011 (les dades d'avui seran afegides en fer-se públiques):


Sobre el sistema electoral espanyol, la Llei d'Hondt, les circumscripcions, els nombre de candidats per circumscripció, els sistemes d'elecció al Congrés i al Senat, etc. teniu un completa informació a Coneixement de Sistema Democràtic (un publicació pròpia de caràcter didàctic).


Al final, la participació ha estat dos punt per davall de les anteriors eleccions generals i el repartiment d'escons ha estat el següent:

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes