14 de set. 2011

TEMA 1: LA TERRA, UN PLANETA DEL SISTEMA SOLAR (1r. d'ESO)



El Sol és una estrela mitjana situada en un extrem de la galàxia anomenada Via Làctia. La nostra galàxia està formada per milions d’estreles (com el Sol) que tenen llum pròpia, i per planetes i satèl·lits que giren al seu voltant.
L’Univers, format per milions de galàxies, és el conjunt de tots els cossos celestes i de l’espai que els conté. La Terra forma part d’un sistema dinàmic en el qual hi ha quatre elements que es relacionen i que s’influeixen mútuament: l’atmosfera, la hidrosfera, la litosfera i la biosfera.


1. La Terra, un punt a l’Univers

1.1. La Terra a l’Univers.- La Terra és un planeta del Sistema Solar. El Sol és una estrela d’una galàxia anomenada Via Làctia. La Via Làctia és una de les moltes galàxies que hi ha a l’Univers.


1.2. La Terra al Sistema Solar.- El Sistema Solar està format per vuit planetes principals, tres planetes nans i molts cossos celestes. Els planetes són astres que giren al voltant del Sol i que no tenen llum pròpia: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú i Plutó (del qual es dubta darrerament si té o no té les condicions suficients de tamany per a ser considerat com a tal). Els satèl·lits són astres que giren al voltant d’alguns planetes: la Lluna és el nostre satèl·lit i la seua influència principal ve reflectida en els eclipsis i la formació de les marees. Els planetes i els satèl·lits tenen dos moviments: un de rotació i un altre de translació. Segons la distància respecte del Sol els planetes es divideixen en planetes interiors i planetes exteriors.


2. El planeta Terra

2.1. La Terra: el planeta blau.- La Terra vista des de l’espai presenta un color blavós a causa de l’abundància d’oxigen que hi ha a l’atmosfera. La Terra no és una esfera perfecta, perquè és lleugerament aplatada pels pols (geoide). Si el nostre planeta es tallara per l’equador, quedaria dividit en dos hemisferis iguals: l’hemisferi nord (o continental) i l’hemisferi sud (o marítim). La superfície total de la Terra és de 510 000 000 km2, aproximadament 1000 vegades la superfície d’Espanya.


3. La rotació de la Terra: els dies i les nits

3.1. El moviment de rotació.- La Terra gira sobre si mateixa en un moviment anomenat de rotació. El moviment de rotació de la Terra explica la successió dels dies i de les nits. La successió dels dies i de les nits fa que les temperatures de la Terra no siguen extremes i fa possible que hi haja vida.


3.2. Els fusos horaris.- A causa del moviment de rotació de la Terra, es fa de dia primer als llocs situats cap a l’est. A Espanya es fa de dia abans a les Illes Balears que a Madrid o a Galícia. Com que el problema de l’horari era comú arreu del món, es va acordar dividir la Terra en 24 fusos horaris. Així, tots els llocs situats en un mateix fus o zona horària tenen la mateixa hora.


4. La translació de la Terra: les estacions de l’any

4.1. El moviment de translació.- En el seu moviment al voltant del Sol (translació), la Terra dibuixa una òrbita el·líptica i tarda en recórrer-la un any: 365 dies, 6 hores i 9 minuts. La inclinació de l’eix de rotació de la Terra és la responsable de la successió de les estacions de l’any. Durant el recorregut al voltant del Sol, la Terra queda exposada als raigs solars de diversa manera, i això dóna lloc a les estacions de l’any.

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes