26 de maig 2010

BARCELONA, VALÈNCIA I PALMA, 3 CIUTATS...


Tres ciutats ¿properes?
El CCCB revisa la relació entre Barcelona, València i Palma

CATALINA SERRA (Barcelona, 26.05.2010). El País

Un triangle blau mediterrani que té cada vèrtex ocupat per una ciutat: Barcelona, València, Palma. Una exposició delicada que sembla haver volgut eliminar qualsevol referència ideològica-ni una sola als Països Catalans - però que no acaba de resultar asèptica, no tant per les escasses referències al passat i a la llengua compartides, sinó, sobretot, perquè es fixa en el "bo i millor" de cada casa desplegant una mirada crítica que afecta per igual a les tres.

Barcelona-València-Palma, oberta fins al 12 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, és una coproducció del centre amb el Departament de Cultura i el seu objectiu, segons va explicar ahir el seu secretari general, Eduard Voltas, és "reconstruir un espai que es va perdre fa 30 anys i que és alhora cultural i econòmic ".

Apareixen els problemes ambientals (amb projeccions de com afectarà el canvi climàtic a les tres costes), la pressió que la recent immigració realitza sobre el bilingüisme més o menys ampli en cada cas, els efectes de l'especulació immobiliària, l'aposta pels projectes urbanístics mediàtics, els múltiples casos de corrupció que les afecten (imatges dels pantalons de Camps, l'escombreta de vàter de Matas, el minipalau de Millet ...); els souvenirs kitsh i, també, els productes típics, o tòpics, de cada lloc (ensaïmada, orxata, mona).

Les relacions, evidents, les fa més el visitant que el muntatge. "Són tres ciutats que es necessiten però que no es miren; estan a prop però allunyades perquè no es coneixen", comentava ahir Vicent Sanchis, comissari juntament amb Ignasi Aballí i Melcior Comes de l'exposició. Després de veure's a Barcelona es presentarà a finals d'any a Ses Voltes de Palma. De moment, a València no hi ha interès per rebre-la.
=============================================================

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes