3 d’abr. 2010

EL PALAU DE BETXÍ



El PALAU DELS MARQUESOS D’ARIZA, conegut popularment com El Castell o, simplement, El Palau, es troba front a l'Ajuntament de Betxí, és a dir, a la Plaça Major. Es tracta d'un castell-palau d’orígens, presumiblement, romans, però els primers usos documentats són d’època musulmana perquè fou una de les primeres fortificacions que donaren origen a la vila actual.

A partir de la conquesta de les terres valencianes per Jaume I, va ser utilitzat per diferents senyors que li feren perdre, de manera progressiva, les seues característiques originals. Així, des del segle XIV, Betxí serà propietat senyorial de Sanç Roís de Liori, primer baró, esdevenint Baronia de Betxí fins a finals del segle XV, degut al casament d'Elisabet Rois de Liori (1492) amb Alfons de Cardona, restant, des d'aleshores, la Baronía de Betxí sumada al patrimoni de la nissaga dels Cardona o senyors de Guadalest. I així fins al 9 de desembre de 1611 quan s'acaba el repoblament (després de l'expulsió dels moriscs) i s'atorga una nova Carta Pobla. A finals del segle XVII els senyors de Betxí passaren a ser els marquesos d'Ariza.



Primitivament, el Palau disposava de grans torres als cantons, així com d'un fossar defensiu. Actualment està considerat un dels edificis valencians més significatius del Renaixement, ja que conserva d'aquesta època part del seu pati interior. Fins el segle XIX es va conservar en bon estat.




Finalment, després de molts anys de deteriorament i d’una parcial destrucció, va ser adquirit per l’Ajuntament als seus darrers propietaris (la família de Pasqual Meneu, fill il•lustre de Betxí) a finals del 2002, sent restaurat parcialment i destinat a sala d'exposicions. La Conselleria de Cultura l’ha declarat BIC (Bé d’Interès Cultural).

Segons una notícia apareguda avui al Levante de Castellón (en edició paper), el grup Compromís (Bloc-Iniciativa) preguntarà a les Corts Valencianes per la tramitació del pla especial del Palau i les ajudes econòmiques previstes, ja que, des de fa uns mesos, ha quedat damunt de la taula un informe aprovat pel Consell Valencià de Cultura en el que s'aconsella posar en valor aquesta emblemàtica construcció tan carregada d'història.
........................................................................

FOTOS DE L'ACTUAL ESTAT DEL PALAU DE BETXÍ
(cliqueu al rètol anterior per obrir les originals)



















- Més imatges/informació al blog Madera de Iroco
================================================

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes