26 de gen. 2010

PROSPECTIVA ECONÒMICA 2010



L'economia espanyola caurà un 0,6% aquest any, segons l'FMI

L'organisme millora en una dècima la seua previsió de creixement per a 2010, encara que manté el país en fase de recessió, mentre la resta de grans economies ja l'ha superat: França i Alemanya superaran àmpliament la mitjana europea aquest any

Washington. (EFECOM).- El Fons Monetari Internacional va millorar en una dècima la seua previsió de creixement per a aquest any per a Espanya, però encara manté el país en recessió, amb un decreixement del 0,6 per cent, mentre la resta de les grans economies ja l'han superat. Així, Espanya serà entre els grans països desenvolupats l'únic que seguirà aquest any en recessió.


Per al 2011 el Fons Monetari Internacional (FMI) va deixar sense canvis el pronòstic que havia avançat a l'octubre i preveu que Espanya cresca un 0,9 per cent. Aquestes previsions contrasten amb les estimades per a l'economia de la zona euro, que el 2010 creixerà un 1 per cent i un 1,6 per cent en 2011.

Alemanya i França, les grans economies de l'àrea i socis comercials molt importants d'Espanya, superaran àmpliament la mitjana europea per a aquest any, amb creixements del 1,5 i 1,4 per cent, respectivament. L'informe del Fons corregeix a l'alça les previsions de totes les grans economies del món, però la revisió d'Espanya és la menor. Espanya, a més, és l'únic país amb un signe negatiu per al 2010, mentre que la resta dels països importants sortiran aquest any dels números rojos, segons l'organisme.

Estats Units, que va causar la crisi, creixerà un 2,7 per cent aquest any, el que implica una gran revisió de les xifres del Fons Monetari Internacional (FMI), que a l'octubre li havia augurat un avanç de només el 1,5 per cent. El 2011 l'expansió es moderarà fins al 2,4 per cent, d'acord amb els seus càlculs.

Per al món, l'FMI augura una recuperació a dues velocitats, ja que el rebot en els països rics és més feble després de les recessions anteriors, mentre que en molts dels emergents l'activitat serà relativament vigorosa, sobretot gràcies al dinamisme de la demanda interna, segons l'informe.




Tot i les revisions, el Fons encara considera que la recuperació és fràgil i aconsella als governs mantenir les mesures per incentivar l'activitat econòmica.

L'estímul fiscal planificat per al 2010 s'ha de posar plenament en marxa, diu l'informe. Segons el parer de l'organisme, hi ha pocs indicis que la demanda privada s'estiga consolidant al marge d'aquests programes d'estímul, de manera que la seva retirada prematura podria ofegar la recuperació. En els països desenvolupats, el PIB d'abans de la crisi només es recuperarà a finals del 2011, segons el Fons. En aquests, la reactivació de la seua economia es veu complicada pels alts nivells d'atur i de deute públic, els problemes que persisteixen en el sistema financer i el cop que ha patit l'economia de les famílies, d'acord amb el FMI.
......................................................................


Salgado diu que la seua previsió per al 2010 és més "optimista" que la de l'FMI
Assegura que altres organismes internacionals han hagut de corregir les seues previsions pel que fa a Espanya anteriorment

Brussel.les. (EFE).- La vicepresidenta segona del Govern espanyol i ministra d'Economia, Elena Salgado, va recordar que els organismes internacionals s'han equivocat en les seUes previsions sobre l'economia espanyola en el passat i va defensar les estimacions de l'Executiu per al pròxim exercici, que són "més optimistes".

Salgado va fer aquestes declaracions a la seUa entrada a la seu del Parlament Europeu a Brussel.les, preguntada per l'informe publicat avui pel Fons Monetari Internacional, que augura que l'economia espanyola caurà un 0,6 per cent el 2010, i serà l'única dels grans països desenvolupats que seguirà aquest any en recessió.

Nosaltres som una mica més optimistes. Moderadament optimistes per a l'any 2010 i també per a l'any 2011, va dir la responsable d'Economia a l'Eurocambra, on va anar a presentar el programa de la presidència espanyola de torn de la Unió Europea en matèria econòmica . Si recorden, al mes de juny, també hi havia previsions d'organismes internacionals pitjors de les que en aquell moment tenia el Govern i, al final, la convergència ha estat cap a les nostres dades. Així és que espero que, també en aquesta ocasió, les dades que finalment es facin realitat siguin les previsions espanyoles o fins i tot millors dades, va afegir.



El juny passat, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va predir que el Producte Interior Brut (PIB) espanyol anava a retrocedir un 4,2% aquest any i un 0,9% el pròxim. Al novembre, l'organisme va haver de corregir a l'alça les seues previsions per al 2009 i 2010, acostant-se a les perspectives de l'Executiu, en limitar la caiguda del PIB fins al 3,6% i el 0,3%, respectivament. Per a 2011, l'OCDE va augurar un increment del 0,9%, mentre que el Govern calcula un increment del 1,8%.

De tota manera, la mateixa Salgado també ha reconegut que l'E.P.A. del quart trimestre de 2009, que es farà pública avui dimecres, serà molt pitjor que la del tercer, malgrat el moderat optimisme de la cúpula empresarial davant un lleuger repunt dels preus industrials.
===================================================


El guru que va predir la crisi veu a Espanya "una amenaça" per a la cohesió de l'eurozona
El professor de la Universitat de Nova York, Nouriel Roubini, preveu una "bifurcació" de països forts i febles a l'eurozona

Barcelona (Redacció) .- El professor de la Universitat de Nova York, Nouriel Roubini, ha assegurat durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos que Espanya representa "una amenaça per a la cohesió de la UE".

En una entrevista concedida a Bloomberg, l'economista va augurar que en el futur - "No en un any ni dos, però si en un futur" - la unió monetària europea podria partir-se. "La zona de l'euro -va explicar- podria bifurcar-se i tenir un centre fort i una perifèria més feble, i a la llarga alguns països podrien retirar-se de la unió monetària". Roubini considera que l'actual tessitura econòmica europea és "la primera prova" que haurà de superar el bloc de l'euro.

En la seua anàlisi, el professor va explicar que les economies febles d'Europa, com poden ser l'espanyola i la grega, estan condicionades per la seua escassa competitivitat, i per pertànyer a la zona euro no poden devaluar la moneda per facilitar les exportacions. En qualsevol cas, considera que Espanya és una amenaça més gran que Grècia, donada la magnitud de la seua economia, l'elevada taxa d'atur i la fragilitat bancària. "Si Espanya cau, és un desastre", va concloure.
€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes