16 de gen. 2011

OFIÜC I LES MENTIDES DEL ZODÍAC



Al segle XVIII, els il·lustrats van començar la lluita contra els prejudicis, la ignorància i les falses creences del populatxo, manipulat des de sempre per la picaresca d'endevinadors, tiradors de cartes, falsos profetes, sanadors i d'altra flora i fauna dels ecosistemes socials i humans... Però l'esoterisme i el mil·lenarisme continuen entre nosaltres. De tota manera, qui no ha llegit mai l'horòscop encara que siga de broma? Ara, però, tot continua igual, perquè ningú sap res del nostre futur (ni nosaltres mateixos), però hi ha intents d'entretindre el personal amb els canvis de signe: érem pocs i ha vingut a parir l'astròleg! (APF).



El recorregut que fa el Sol per les constel·lacions ja no es correspon amb el que es va fixar fa 2.600 anys amb els dotze signes zodiacals
Javier Sales, Madrid (Público)

"Hi van a trobar amics de caràcter refinat i intuïtiu. Possibilitat de viure un escàndol que afecta a la seva reputació indirectament", deia l'horòscop de Sagitari aquesta setmana en un diari nacional. A qui li afecta aquesta predicció? Segons la tradició que es transmet des de fa segles, a aquelles persones nascudes entre el 22 de novembre i el 22 de desembre, perquè aquests són els dies en què el Sol travessa la constel lació de Sagitari. Aquest recorregut és la línia que dibuixa el Sol sobre el fons fix de les estrelles de la volta celest en observar des del nostre planeta mentre orbita al voltant del astre. Un passeig que varia amb els anys i que ja no s'assembla en res a les que van fixar fa 2.600 anys els neobabilònics.

En puritat, una persona nascuda el 13 de desembre d'algun any del segle passat va néixer quan el Sol creuava la constel lació de Ofiüc, un altre personatge mitològic, com els que representen els signes zodiacals. "Segons la cartografia celeste, que es comença a fixar amb precisió en el segle XVI, el Sol travessa Ofiüc durant més temps que Escorpí, i durant mig dia travessa Cetus, la constel·lació de la balena", relata el director del Planetari de Pamplona, Javier Armentia. "Què passa amb la personalitat d'aquesta gent?", Es pregunta.



Per a aquest divulgador científic, expresident de la Societat per l'Avanç del Pensament Crític, aquests fets són una prova més de l'"estafa" dels horòscops, ja que es basen en unes simples abstraccions, completament arbitràries, que els humans van projectar en el cel per llegir el firmament. Armentia relata com, fins a l'arribada d'astrònoms com ara Johann Bayer o Jullius Schiller, els artistes fins i tot movien les estrelles de lloc per dibuixar bé el Cigne o el Pegaso. I les constel·lacions apareixien i desapareixien en funció de modes, creences i fins i tot les decisions arbitràries d'emperadors, com ara quan Adrià li'n va dedicar una a la seva amant Antinoa.

"Les constel·lacions no són més que una herència cultural que hem volgut mantenir per ajudar-nos mitjançant referències als que ens dediquem a observar les estrelles", assegura aquest astrònom. "El desfasament actual entre signes i constel·lacions deixa clar que el que siguem o fem no té res a veure amb el cel, que no marca el destí", conclou Armentia.

Aquest desfasament es produeix per un fenomen, anomenat precessió, que marca la inclinació de l'eix de la Terra. El resultat és que la línia que traça el recorregut del Sol pel firmament es va lliscant fins a tornar a fer el mateix camí 26.000 anys després. És a dir, que d'aquí a uns 23.400 anys no es tornarà a repetir el calendari original del zodíac.



Mirant a les estrelles
L'ésser humà, quan mirava al cel, als astres, va descobrir que aquests influïen en les seves vides. Que afectaven les marees, que es corresponien amb les estacions de recollida de fruits, que guiaven els seus viatges.

A partir d'aquí, van començar a realitzar-se els primers presagis astrològics, basats en la lectura de la posició dels astres, al voltant del tercer mil.leni abans de Crist, com explica l'astrofísica i directora del Museu de la Ciència de Valladolid, Inés Rodríguez. "El concepte del zodíac, que sorgeix al voltant dels segles VII i VI abans de Crist, es feia servir per realitzar prediccions que es referien únicament a qüestions públiques, com guerres, collites, el futur del regne ...", resumeix Rodríguez.


Segons explica, no és fins al 410 abans de Crist que apareix la primera carta astral dedicada a un nen anònim. I seria més tard, quan es barreja l'herència egípcia i mesopotàmica amb el misticisme i la mitologia grega, el moment en què es comença a relacionar la personalitat de la gent amb els atributs d'aquells animals mitològics. "Es va decidir que aquestes estrelles agrupades eren un moltó de la mateixa manera que jo puc dir que un núvol té forma de nas, és absolutament arbitrari", assegura aquesta astrònoma. "El més absurd", finalitza, "és que aquesta pseudociència es basa en una concepció geocèntrica de l'univers, com si el Sol i els planetes giraran al voltant de la Terra".

"Mantenen una visió del món completament superada", afirma l'astrònom Marcos Pérez, director tècnic de la Casa de les Ciències de A Corunya. "Veiem aquestes formacions d'estrelles únicament des de la Terra. Perquè si canviem de perspectiva, la combinació d'estrelles és una altra diferent, demostrant que no és més que un joc d'unir punts en el cel".

El motiu pel qual les constel·lacions es mantenen fins ara no és altre que el d'ajudar els científics, els astrònoms, no els astròlegs a situar les estrelles. "L'últim ajustament de les fronteres de les constel·lacions el va realitzar la Unió Astronòmica Internacional el 1930, que va fixar les 88 constel·lacions que completen el mapa actual. Unes fronteres que són tan arbitràries com ho són les formes escollides per a definir les constel.lacions", afirma Pérez . Un mapa que va col.locar a Ofiüc, l'Asclepi grec déu de la medicina, en la trajectòria del Sol durant 19 dies, deixant a molts antics Escorpí i Sagitari sense personalitat ni destí.



Calendari real de constel·lacions que recorre el Sol:
Àries.- 19 abril - 14 de maig
Taure.- 14 de maig - 21 juny
Bessons.- 21 de juny - 21 juliol
Càncer.- 21 de juliol - 11 agost
Leo.- 11 agost - 17 de setembre
Verge.- 17 set - 31 d'octubre
Lliura.- 31 octubre - 21 de novembre
Escorpí.- 21 de novembre - 30 novembre
Ofiüc.- 30 de novembre - 18 desembre
Sagitari.- 18 des - 21 de gener
Capricorn.- 21 de gener - 17 febrer
Aquari.- 17 febrer - 13 de març
Peixos.- 13 de març - 19 abril

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes