31 de gen. 2010

ENQUESTA DE POBLACIO ACTIVA 4t. 2009



L'Enquesta de Població Activa corresponent al quart trimestre de 2009 reflexa, durament, les conseqüències de la crisi econòmica que tant ha afectat a nivell global però, com va quedant cada vegada més clar, molt més a nivell de l'Estat Espanyol i, indubtablement, a la nostra comunitat autònoma valenciana que és, amb diferència, el territori on més ha crescut l'atur als darrers dos anys.



El deteriorament del mercat laboral allà on s'ha perllongat, indefinidament, el monoconreu citrícola minifundista sense cap tipus de regulació dels usos del sòl, del monoconreu ceramista agreujat per la deslocalització massiva cap a la Xina i d'altres potències emergents, així com l'ús i abús de la construcció especulativa i l'urbanisme salvatge, juntament amb l'escàs desenvolupament de les infrastructures viàries, per apostar per un turisme de qualitat, fan de la comarca de La Plana de Castelló (un exemple durant el passat d'allò que s'anomenava pleno empleo) una de les més castigades per l'atur.



La premsa del cap de setmana, evidentment, ho planteja amb diferents visions però tots coincideixen en allò més bàsic.

................................................................................





Destrucció massiva d'ocupació el 2009

L'any passat va acabar amb 4.326.500 aturats.
En 12 mesos es van destruir més de 1,2 milions de llocs de treball - La taxa d'atur arriba al 18,8%

MANUEL V. GÓMEZ - Madrid (El País)

Es mire per on es mire, 2009 quedarà per a la història com el pitjor any del mercat laboral espanyol. Els seus dos indicadors bàsics ho certifiquen. L'ocupació mai ha viscut una debacle d'una magnitud similar. Només el primer trimestre de l'any es va endur per davant més de 750.000 llocs de treball. La taxa d'atur ha arribat al 18,8%. L'atur ha pujat a una cota desconeguda fins ara. I darrere dels indicadors, 4.326.500 drames. 4.326.500 persones sense feina, segons va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística.

La caiguda segueix superant les previsions. Almenys, les del Govern, que ahir va tornar a revisar els seus números. Els seus càlculs vaticinen que el 2010 Espanya tindrà una mitjana d'un 19% d'atur, una dècima més que abans. I el secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, va admetre que "pot passar" que en algun moment d'aquest any la taxa arribi al 20%.

A alguns analistes, la dada no els ha sorprès tant. És el cas d'Ángel Laborda, director del panell de conjuntura de Funcas, i de José Carlos Díez, economista en cap d'Intermoney. Ells, una dada com el conegut ahir. Però això no es tradueix al final de la caiguda. "Es seguirà destruint ocupació, però a un ritme més moderat", pronostica Ángel Laborda, director del panell de conjuntura de Funcas.



El més dur de 2009 és que tot l'augment de l'atur es deu a la destrucció d'ocupació. En els últims 12 mesos, l'enquesta de població activa (EPA) comptabilitza 1,1 milions d'aturats més. En canvi, aquesta mateixa estadística revela que s'han triturat 1,2 milions de llocs de treball. La diferència entre un i altre s'ha de buscar en la població activa, que cau en 92.000 persones.
Aquesta inusual evolució revela que el desànim s'estén entre els que busquen feina. Sobretot entre els homes-els únics que perden població activa-. Són ells els qui més estan patint la crisi. Una cosa que s'explica per la caiguda de la construcció i de la indústria, branques productives on la presència masculina és majoritària. Des de juliol de 2007, entre els dos sectors han destruït més de 1,5 milions de llocs de treball d'un total de 1,8.

Concretament la construcció ha perdut 378.000 treballs el 2009. I això malgrat que el Fons Local d'Inversió va contenir la sagnia en el sector. Una cosa que es va notar especialment entre abril i setembre.

Però si hi ha algun col.lectiu entre els qui el desànim s'està generalitzant és entre els immigrants. En l'últim quadrimestre l'atur entre els estrangers ha escalat fins el 29,7%. I, com destaca Valeriano Gómez, antic secretari general d'Ocupació, el nombre d'empleats entre els immigrants ha baixat un 11,75% enfront del 6,1% del conjunt del mercat laboral. I això s'ha traslladat tant la població activa estrangera com als immigrants en general, la població ha caigut en 32.000 persones en l'últim mig any fins arribar als 5,3 milions.



La caiguda de l'ocupació també ha enfonsat els seus ullals sobre els autònoms. I ho ha fet amb fúria. Més un terç de l'ocupació total que ha desaparegut el 2009 arriba per autònoms que llencen la tovallola.

La marea arriba fins i tot a ofegar l'ocupació submergit. Fa un any la diferència entre els donats d'alta a la Seguretat Social i els que no, era de 1,3 milions. El desembre passat la mitjana d'afiliats a l'institut públic era de 17,8 milions, 825.000 menys de les ocupacions que ha aflorat l'EPA.

Tant Gómez com Laborda donen la mateixa explicació a aquest fenomen. Els autònoms poden deixar de treballar, però és més difícil que deixin de pagar les quotes a la Seguretat Social. Ho fan per no veure perjudicats els seus coeficients de càlcul per a una futura pensió.

L'EPA també mostra diverses constants repetides des del començament de la crisi. És a dir: la caiguda de la temporalitat, que s'ha reduït al 25%. Una altra, l'augment incessant de les llars amb tots els seus membres actius en atur. En total, 1,2 milions, si bé és cert que en molts d'aquests casos la persona de referència, la font principal d'ingressos, és inactiva (pensionista, per exemple).



Aquest fenomen ha impulsat a moltes mestresses de casa a buscar feina, cosa que en cercles acadèmics s'anomena l'efecte treballador afegit. De fet, en els més de dos anys que van de crisi el nombre de dones que han deixat de figurar com a inactives dedicades a les tasques domèstiques és de més de 670.000.

I la reguitzell de dades negatives no acaba. Per exemple, la patronal de les grans empreses de treball temporal, Agett, subratlla que en les llistes de l'atur hi ha més de 1,5 milions d'aturats que ho són de llarga durada, un col.lectiu que té especialment difícil tornar a trobar feina.




Amb totes aquestes dades, el ministre de Treball, Celestino Corbacho, es va mostrar caut sobre el futur, informa Lluís Pellicer. Encara que sí que va dir que tenia la impressió que "l'atur s'està atenuant". El ministre va advertir, però, que això no es pot considerar "un triomf", i va recordar que el mercat laboral triga més en recuperar-se que la resta de l'economia.

Per contra, el líder del PP, Mariano Rajoy, va qualificar les dades com "inassumibles". "Són que mai ens hauria agradat conèixer perquè mai ens hauria agradat que s'haguessin produït", redundar Rajoy.

Els agents socials van aprofitar la duresa de la dada per reclamar a l'Executiu més inversió. CC OO, per exemple, va parlar d'apostar pels serveis públics com a generadors d'ocupació. I ho va fer precisament ahir que es va saber que l'ocupació pública ha caigut en l'últim trimestre en 36.200 treballs. Fins ara les administracions havien jugat el paper de sosteniment de l'ocupació. Es inverteix així una tendència constant de la recessió. Va abundar en aquesta reclamació UGT, que a més va reclamar polítiques de protecció als aturats.

A la part patronal, CEOE va tornar a reclamar una reforma laboral: "És imprescindible l'aplicació de mesures estructurals que requereixen canvis normatius en matèria de contractació".


...................................................................................




La valenciana va ser l'autonomia que va generar més aturats el 2009, segons l'EPA
Espanya acumula 4.326.500 desocupats (18,83%) després de perdre el seu treball 1.118.600 persones l'any passat
EFE MADRID / Levante-emv

L'atur va pujar l'any passat a totes les comunitats autònomes, especialment a les Balears (61,72%) i la Comunitat Valenciana (50,93%, amb 194.400 persones en termes absoluts), que va registrar d'aquesta manera el major augment en nombre de aturats. L'increment mitjà a Espanya va ser del 34,87%. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), difosa ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, en el conjunt d'Espanya l'atur va pujar en 1.118.600 persones el 2009 i la taxa d'atur es va situar en el 18,83%. A més dels augments de les Balears i la Comunitat Valenciana, l'atur també va pujar de manera significativa a Madrid (44,38%), Múrcia (43,44), Catalunya (41,09) i Astúries (40,15).



Pel que fa a la taxa d'atur va ser més alta a les Canàries (26,91%) seguida d'Andalusia (26,33), Comunitat Valenciana (22,56) i Múrcia (22,47), a més de la ciutat autònoma de Ceuta, 24,57%). Segons va afirmar el vicepresident econòmic del Consell, Gerardo Camps, en termes interanuals, la Comunitat va iniciar l'any amb augments de l'atur del 103,78%, mentre que ha tancat l'exercici amb increments del 50,93% en l'últim trimestre. Això suposa "una important moderació en la tendència de l'atur a la Comunitat amb una desacceleració en el seu creixement de més de 50 punts", va dir el conseller.

A Espanya la taxa de desocupació va arribar al 18,83% el 2009, amb un total de 4.326.500 persones aturades, després de perdre el seu treball l'any passat any un total de 1.118.600 persones. L'atur va créixer més en l'últim trimestre de 2009 que en el trimestre anterior, encara que els que es van anar a l'atur l'any passat van ser una mica menys que els que van perdre el seu treball en 2008. Espanya fa tres anys consecutius veient com augmenta el nombre d'aturats. L'any passat va registrar més el doble de destrucció de llocs de treball que el 2008. La desocupació a Espanya va suposar a finals de l'any passat cinc punts més que l'any anterior i un 34,87% més que a finals de 2008.

El percentatge d'aturats ha assolit la seva xifra més alta de la sèrie històrica comparable, que arrenca el 2001, i és la més alta des del primer trimestre de 1998, quan la taxa va arribar al 19,41%. D'altra banda, la població activa ha caigut en 92.000 persones. En l'últim trimestre de 2009, els aturats van augmentar en 203.200 persones, un 4,9% més que en el tercer trimestre. D'aquesta manera, l'any passat va ser el tercer consecutiu en que va augmentar el nombre d'aturats, després d'un increment de 117.000 persones el 2007 i de 1.280.300 el 2008. Set de cada deu llocs de treball perduts estaven ocupats per espanyols.

El nombre d'aturats, d'altra banda, també suposa una xifra rècord per a l'economia espanyola. De fet, el volum total de desocupats, que ja supera els 4,3 milions, és el més elevat de tota la sèrie comparable, que arrenca en el tercer trimestre de 1976



Una taxa del 20%
El secretari d'Estat d'Economia, José Manuel Campa, va assenyalar que "pot passar" que la taxa d'atur arribi al llarg de 2010 al 20%, si bé va indicar que es tractaria d'una "situació puntual" i que la previsió del Govern per a la mitjana de l'any "no és aquesta".

Campa va assenyalar que 2010 no serà un any de "creació d'ocupació neta", encara que a partir del segon semestre es produirà una "petita creació d'ocupació" en sectors com els serveis o la indústria, si bé altres activitats, com la construcció, seguiran destruint ocupació, per la qual cosa va afirmar que el còmput global tindrà un "efecte neutral" o lleugerament positiu.
....................................................................................


L'EPA REVELA QUE LA DESOCUPACIÓ, "HISTÒRIC" A CASTELLÓ, PUJA AQUÍ MÉS QUE A ESPANYA, PERÒ MENYS QUE A LA COMUNITAT

· Un de cada cinc castellonencs està a l'atur i ja sumen 64.400
· La província tanca el 2009 amb 18.800 ciutadans més sense un treball i ataca més a homes, de 25 a 44 anys
· El Govern espera una recuperació de l'economia en el primer semestre, però en ocupació serà "més lenta".

30/01/2010 NOELIA MARTÍNEZ (Mediterráneo)

Castelló ha protagonitzat tristament un altre any negre històric per a l'ocupació. L'Enquesta de Població Activa (EPA) revela que en l'últim any la província ha sumat 18.800 aturats, fins arribar a 64.400 i la taxa d'aturats és ja del 21,39%, per la qual cosa una mica més d'un de cada cinc castellonencs està sense feina.

Les dades de l'últim trimestre han empitjorat lleugerament respecte a l'anterior, amb 1.400 desocupats més d'octubre a desembre. Res que no sorprengui a sindicats, ja que segons l'Inem el 2009 va tancar amb 55.541 aturats. En tot cas, Castelló va superar la mitjana estatal d'atur, del 18%, però no va arribar a l'extrem de la Comunitat, un 22%. En el conjunt del país, ja hi ha 1.220.000 llars amb tots els seus membres en atur, en augmentar un 47,5%, gairebé el doble, el 2009.

Pel que fa a sexes, a la província la taxa d'atur masculina és del 20,5 i la femenina, 22,4, però en xifres absolutes hi ha més homes afectats - 33.900 - i menys dones - 30.500 -. Davant les dades, el delegat de la UGT Tino Calero va exigir a les administracions públiques la posada en marxa urgent de polítiques actives de treball. "Apostar en els últims anys per activitats d'escàs valor afegit, ocupació precària i actuacions especulatives, financeres i urbanístiques ens ha portat a aquesta situació que estan pagant els treballadors", va denunciar Calero, qui va advocar per formació i noves tecnologies per generar ocupació de qualitat.



OCUPATS.- Així mateix, el delegat de la UGT va alertar que els ocupats, 236.600, han baixat respecte a l'anterior trimestre en 3.200, "el que certifica l'aturada en la creació de llocs".

Per la seva banda, la representant per CCOO, Encarna Barragán, va valorar que l'atur "ha afectat més a homes que a dones, ja que s'ha destruït molta ocupació masculinitzat, i més a castellonencs de 25 a 44 anys". Barragán va qualificar les dades de "preocupants", sobretot "la caiguda en la contractació". La sindicalista va indicar que el teixit laboral és "feble" i cal "canviar de model productiu, més contractes indefinits, innovació i formació".



El ministre de Treball, Celestino Corbacho, va analitzar que les empreses han ajustat plantilles entre el 2008 i el 2009 i confia en que l'economia deixi la "recessió" en el primer semestre de 2010, encara que "la recuperació de l'ocupació serà més lenta
==================================================

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes