8 d’oct. 2009

102 minuts que van canviar Amèrica102 minuts que van canviar Amèrica” és un documental narrat amb la pròpia veu de moltes persones que es van trobar amb la càmera a la mà enregistrant aquests fets que passarien a escriure algunes de les pitjors pàgines del llibre de la història.

L’11 de Setembre del 2001 és una data que la majoria de nord-americans recorden com si fos ahir. Com en el cas de l’assassinat del president John F. Kennedy, la majoria dels habitants dels Estats Units recorden on eren i què feien quan van sentir la notícia que Amèrica estava patint un atac terrorista.
Les càmeres dels telenotícies van copsar les imatges del segon avió estavellant-se a la segona torre. Milions d’espectadors van veure des de casa seva com tota una icona del món modern i de l’economia mundial s’esfondrava davant dels seus ulls.

En aquest fatídic 11 de setembre, que havia començat com un dia assolellat d’estiu a la ciutat de Nova York, algunes persones van agafar les seves càmeres de vídeo i van enregistrar aquests minuts per a la història. L’equip de “102 minuts que van canviar Amèrica” va dedicar més de 24 mesos a la recerca documental -van visionar més de 500 hores de material professional i d’aficionat i més de 30 hores d’enregistraments sonors- i s’ha encarregat d’agrupar tot aquest material, que han aportat més de 100 testimonis, i d’ordenar-lo cronològicament per donar la forma definitiva a aquest documental. Aquest material és presentat d’una manera molt sòbria, sense narracions complementàries ni cap tipus de “veu en off”, per proporcionar a l’espectador una immersió plena en aquesta experiència que es podria titllar d’emocional.

El documental recull tots els matisos de les emocions, que van del desconcert a la commoció i també l’horror davant el fet que els EUA estaven sota l’efecte d’un atac terrorista sense precedents. L’arxiu visual recull diferents punts de vista de la ciutat de Nova York i ens permet veure les Torres Bessones des de diferents indrets de la ciutat. Així, dos professors universitaris enregistren la Torre Nord des del pis 32 de la seva habitació; una càmera segueix la feina dels bombers al carrer, a la base de les torres, i alguns altres testimonis aporten vistes de les Torres Bessones des de Times Square, Staten Island i Nova Jersei.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

El propassat 15 de setembre vaig tenir el privilegi de visionar aquest documental per TV3 (al programa Sense ficció) que, realment em va impressionar, no vaig tenir la sort o la idea d'enregistrar en dvd pensant que el penjarien a la xarxa. Açò no ha estat possible, potser, per qüestions de drets legals, etc. però YouTube existeix, precisament, per democratitzar el consum audiovisual i cultural.....................................................................................................

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes