22 d’ag. 2009

EL RAMADÀ


El ramadà comença per més d'un milió de musulmans a Espanya
DAVINIA SUÁREZ (EFE) - 21/08/2009

Quan comence a veure's el creixent lunar a partir d'aquest dissabte, més d'un milió de musulmans que viuen a Espanya iniciaran el ramadà, un mes dedicat a l'abstinència que culmina amb una de les festes grans de l'Islam: el final del dejuni o " Aid al-Fitr ".

"El ramadà és especial perquè es considera que en aquest mes Déu va revelar a Mahoma el llibre sagrat de l'Islam", ha explicat la doctora en Filologia Àrab i professora de la Universitat Autònoma de Madrid, Luz Gómez. Des de llavors, resar cinc vegades al dia, professar la fe, donar almoina, peregrinar almenys una vegada a la vida a la Meca i dejunar en ramadà són els cinc preceptes que han de complir els musulmans.

El començament del novè mes del calendari musulmà es desplaça per les diferents estacions perquè segueix les etapes lunars, i l'extensió geogràfica de les comunitats musulmanes fa que comenci de manera esglaonada.



Devoció i solidaritat

El ramadà és un mes dedicat a la devoció i la solidaritat en el qual tots els adults, des de la pubertat, han d'abstenir-se de menjar, beure, fumar i mantenir relacions sexuals. Aquest dejuni amb "caràcter purificador" es realitza durant les hores diürnes, que es defineixen, popularment, com "el temps que va des que es pot distingir un fil blanc d'un fil negre fins que no es pot distingir", ha assenyalat Gómez.

El ramadà té una part important d'afirmació de la comunitat musulmana i, per això, el menjar de la nit es fa de forma col·lectiva i "acostuma a avisar amb una canonada des de la part més alta de les ciutats", ha apuntat Gómez. Said Bouzra treballa a l'Institut Halal, especialitzat en els aliments acceptats per la llei islàmica, i ha assegurat que el dejuni és "una escola on s'aprèn a tenir paciència i autocontrol sobre el cos, ja entendre com es senten els que passen gana".



La persona i el creador

Ha destacat que "és una cosa entre la persona i el seu creador, perquè qualsevol pot amagar-se i menjar". A Espanya el ramadà comporta "una força de voluntat i de fe major" que en els països musulmans, on es tanquen comerços i restaurants durant el dia i tots dejú, "però aquí la vida segueix igual", ha afirmat Said. A més dels nens, tampoc no estan obligats a dejunar les persones grans, malalts crònics, dones embarassades, en període de lactància o d'menstruació, i les persones amb malalties temporals.

"No s'ha de posar en perill la salut, els dies perduts es recuperen en un altre moment, la gent gran o malalts poden aportar una almoina diària per als necessitats, i els nens aprenen del dejuni familiar", ha puntualitzat Said.



El coneixement, el primer pas

En la darrera dècada, el ramadà ha passat a ser conegut a Espanya, el que a vegades comporta prejudicis o sentiments d'estranyesa, "però el coneixement és el primer pas perquè es naturalitze la situació", ha recalcat Luz Gómez.

El final del ramadà és una de les festes preceptives de l'Islam, reconeguda oficialment als musulmans residents a Espanya pels acords amb la Comissió Islàmica, la qual els permet sol·licitar un dia no laboral a canvi d'una de les festivitats cristianes.

Aquesta professora i també autora del "Diccionari Islam i Islamisme" (Espasa) sosté que "el ramadà es va acceptant com una pràctica no tan diferent d'altres, com ara el dejuni dels cristians durant la Quaresma, i tant el vocabulari com la tradició ja formen part de la societat espanyola ".



Festa familiar i entranyable

És una festa familiar i entranyable, i les dures condicions diàries tenen la seua compensació quan les famílies es reuneixen per trencar el dejuni amb menjars tradicionals preparats per a l'ocasió, ha dit Gómez. Les famílies es visiten i fan regals als nens i els carrers es decoren, com es fa Ceuta on més de 27.000 punts de llum adornen els barris de confessió musulmana.

Existeixen altres costums com ara la tradició egípcia de col·locar un fanalet o candil encès en els habitatges des que es trenca el dejuni fins a l'alba, que, segons Luz Gómez, "s'ha generalitzat en moltes comunitats i resulta similar a les llums de la festivitat nadalenca ".
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes