5 de maig 2009

LA UNIÓ EUROPEA PREVEU UNA TAXA D'ATUR DEL 20,5 % (2010)



EFE.- La Comissió Europea preveu que l'economia espanyola es contraga un 3,2% enguany i un 1% el 2010 i que l'atur arribe fins al 20,5% en 2009, el doble que la mitjana de la UE, a causa de la forta caiguda del consum i de la inversió per la crisi econòmica.

Encara que l'economia podria haver tocat fons durant el primer trimestre de l'any, la recessió continuarà amb taxes de creixement negatiu almenys fins al final de 2010 i la recuperació serà més lenta que a la resta de la UE per l'ajust prolongat que requereix el sector de l'habitatge, segons les previsions de primavera publicades avui per l'Executiu comunitari.

El dèficit públic se situarà aquest any en el 8,6% i es dispararà el 2010 fins a gairebé el 10% del PIB, molt per sobre del 3% que autoritza el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC). I el nivell de deute augmentarà més de 20 punts en només dos anys, del 39,5% del PIB el 2008 al 62,3% el 2010.

Per la seua banda, la inflació es quedarà en territori negatiu (-0,1% de mitjana) el 2009 a causa de la caiguda del preu del petroli i dels aliments i remuntarà l'any següent fins a situar-se en l'1,4%. Malgrat que això reduirà el diferencial d'inflació amb l'eurozona (que registrarà unes taxes del 0,4% i de l'1,2%, respectivament), l'Executiu comunitari ressalta que la competitivitat de l'economia espanyola "seguirà sent feble".



Sortirà més tard de la crisi
El comissari d'Assumptes Econòmics, Joaquín Almunia, va alertar que el perfil de sortida de la recessió de l'economia espanyola serà "més lent" que el de la resta dels seus socis comunitaris a causa de la situació del sector de l'habitatge, que "exigeix un ajust més prolongat".





4.700.000 aturats el 2010
ESPANYA La UE preveu un 20,5% d'atur a l'Estat l'any que ve AVÍS El dèficit públic fregarà el 10%, el triple del 3% permès

AVUI, 5-05-2009
Espanya fregarà els cinc milions d'aturats l'any que ve. La Comissió Europea va corregir ahir el govern espanyol amb una dràstica retallada de les previsions econòmiques, l'enèsima. L'economia espanyola baixarà un 3,2% aquest 2009, el doble de l'1,6% que havia reconegut l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, que també s'equivoca quan calcula que el 2010 l'Estat espanyol no només s'haurà recuperat de la crisi sinó que fins i tot creixerà un 1,2%. Brussel·les ho veu molt més negre i augura una nova caiguda l'any que ve, de l'1%, però més dolorosa, perquè l'atur es disparà fins al 20,5% de la població activa.

Alemanya, Gran Bretanya o Itàlia hauran aixecat cap, tot i que tímidament, i ja no tancaran el 2010 en números vermells, però la recuperació espanyola "serà més lenta que la mitjana de la zona euro" per culpa del totxo, que "exigeix un ajustament més prolongat", va advertir ahir el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia. Només Irlanda, Letònia i Lituània afronten una caiguda pitjor l'any que ve, del 2,6%, el 3,2% i el 4,7% del seu PIB. Aquest 2009, per contra, l'economia espanyola sortirà més ben parada que la mitjana europea, que patirà una contracció del 4%, o que Alemanya, Itàlia i Gran Bretanya, que cauran un 5,4%, un 4,4% i un 3,8%, respectivament.

Però en atur ningú no guanya Espanya i la Comissió Europea pronostica que l'any que ve gairebé un milió més de nous desocupats s'afegiran als quatre milions actuals: la taxa d'atur del 20,5% de la població activa doblarà la mitjana europea, de l'11,5% a la zona euro i del 10,9% als Vint-i-set. Això significa que el nombre de persones que busquen feina arribarà fins als 4.735.807 l'any que ve. "És d'esperar, i ja hi ha alguns indicadors en aquest sentit, que la situació es comenci a moderar en els següents trimestres i que a poc a poc l'activitat sigui capaç d'absorbir els llocs de treball que s'han destruït fins ara", va dir Almunia. Irlanda i Letònia seguiran Espanya en aquest rànquing d'atur, tot i que de molt lluny, amb un 16%.

Brussel·les havia previst un atur del 17,3% a l'Estat aquest 2009, en la línia del Fons Monetari Internacional i del Banc d'Espanya, però la realitat ja ha superat la previsió i l'última Enquesta de Població Activa va confirmar que ja s'ha arribat al 17,4% i només en el primer trimestre. Així doncs, Almunia va haver d'admetre ahir que les seves previsions neixen desfasades i que hi ha un "risc important" que siguin encara pitjors.

Inflació en negatiu

Espanya fregarà el travesser de la deflació: la inflació es mantindrà aquest 2009 en una dècima negativa i els preus no es recuperaran fins a l'any que ve, amb un IPC de l'1,4%. El dèficit públic fulminarà el 3% màxim permès a la zona euro i s'enfilarà fins el 8,6% el 2009 i el 9,8% el 2010, gairebé el doble del 5,8% i del 4,8% que compta el govern espanyol.

L'Estat no només incomplirà el Pacte d'Estabilitat i Creixement, sinó que també s'emportarà per davant el límit de deute públic: Brussel·les considera preocupant endeutar-se més del 60% del PIB i Almunia va alertar ahir que Espanya arribarà fins al 62,3% l'any que ve.

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes