24 de gen. 2012

LA PROFECIA DELS MAIES PER AL 2012 I LA FI DEL MÓN


Des de sempre, però més concretament des del moviment dels il·lustrats al segle XVIII, des de la universitat, les acadèmies, les escoles o els instituts s'ha lluitat contra la ignorància, els prejudicis, l'esoterisme i d'altres arts endevinatòries populars que poc o res tenen a veure amb la ciència, la investigació i/o el coneixement de la realitat que ens envolta.

De tota manera, la crisi econòmica provocada per la globalització del capitalisme i la voracitat dels mercats, juntament amb l'escalfament de la temperatura mitjana de l'atmosfera que pot acabar provocant el primer canvi climàtic fet per humans a molt llarg termini, així com el creixement descontrolat de la població als llocs més pobres del planeta i la reiteració de les notícies negatives difoses en directe per tots els mass media i xarxes socials, provoquen l'èxit dels falsos profetes i profecies, dels manipuladors i de la demagògia com si la història de la humanitat, de tant en tant, s'aparcara a l'Edat Mitjana.

És per això que aquest article de La Vanguardia ens ha semblat interessant (APF)...


Hi ha relació entre una hipotètica tempesta solar a finals de 2012 i les profecies maies?
Alguns malastrucs sostenen que ambdós fenòmens estan vinculats. Els científics, però, assenyalen que ni tan sols és possible predir a 10 mesos vista una activitat tan elevada del Sol
Ciència | 2012.01.24 - La Vanguardia

Quina relació poden guardar una hipotètica gran tempesta solar, que podria tenir lloc a finals d'any, i les profecies maies que apunten a un canvi de cicle per al 21 desembre 2012? Doncs bé, per alguns endevins, molt, i és que vinculen una cosa amb una altra (estan convençuts que els vaticinis d'una gran activitat solar corresponen al que els maies van pronosticar abans). En canvi, la comunitat científica li dóna poca credibilitat a aquestes fabulacions.

Els científics, fins i tot, no tenen gens clar ni tan sols que aquesta gran tempesta solar pugui arribar a produir-se. "No hi ha raons per creure que la hi hagi d'haver ni que no la hi hagi d'haver. La nostra capacitat de predicció a dia d'avui no és suficient per poder saber amb deu mesos d'antelació que es produirà una tempesta solar de la proporció que sigui. Per tant, és molt aventurat dir-ho ", explica a LaVanguardia.com l'investigador de l'Institut Astrofísic d'Andalusia del CSIC, José Carlos del Toro.

"Una altra cosa és que hi ha unes teories que apunten que després d'un fort mínim vindrà un fort màxim d'activitat solar, i és en cicles d'aquest tipus quan es donen tempestes solars amb fenòmens més energètics de l'habitual. Però no hi ha res de cert en semblant predicció ", afegeix.

A què ens referim quan parlem d'una tempesta solar?

Aquest fenomen és, bàsicament, una ejecció de partícules a molt alta velocitat (i, per tant, amb molt alta energia cinètica) que surten expel · lides del Sol com a conseqüència de canvis en l'estructura magnètica de l'astre rei. Cal tenir en compte que aquesta velocitat pot ser de vegades de l'ordre de la meitat de la qual viatja la llum, el que vol dir que estem davant energies molt considerables.

Aquestes ejeccions de material coronal a molt alta velocitat surten comiats al medi interplanetari i eventualment arriben a la superfície de la Terra. En el moment en què interactuen amb la Terra, aquestes partícules disparen tot un seguit de fenòmens, denominades tempestes geomagnètiques (el terme té el seu origen en el fet que l'escut protector de la Terra és el camp magnètic terrestre). "Si bé aquest és molt feble, és capaç de desviar fonamentalment aquestes partícules que vénen del Sol, que són ions, partícules carregades elèctricament, als pols. Això forma les aurores boreals en el pol Nord i australs al Sud i una altra sèrie de fenòmens ", recorda del Toro.

Quan les tempestes són especialment energètiques es poden veure no només en els pols, sinó en latituds més baixes (perquè l'escut no ha estat prou poderós i algunes partícules han arribat a interactuar amb les capes altes de l'atmosfera, amb la Ionosfera, i alteren la seva estat químic).

"Aquesta alteració de l'estat químic de la Ionosfera també precipita una sèrie de fenòmens que van des de l'alteració en les comunicacions via satèl · lit a riscos eventuals en les òrbites de satèl · lits. Fins i tot pot comportar efectes nocius observables en la pròpia Terra, com forts apagades, perquè arriben a afectar grans línies elèctriques o grans esteses metàl · lics, com ara oleoductes o canonades de llarg recorregut. També podrien córrer cert perill els astronautes que poguessin estar fora de la seva nau en aquest moment. Aquestes interaccions elèctriques són des molestes fins perilloses i per això hi ha molt interès a adquirir capacitat de predicció, cosa que avui no tenim prou desenvolupada. Les catàstrofes, fins ara, no han passat de fortes apagades o de pèrdua de sintonia amb algun petit satèl · lit, la qual cosa no vol dir que algunes futures puguin ser més importants ", subratlla aquest investigador del CSIC.

Antecedents

Algunes tempestes solars han passat a la història per la seva virulència i pels seus efectes sobre la Terra. Una de les més conegudes va rebre l'apel · latiu de Esdeveniment Carrington. "Sorgeix d'una tempesta solar que va ser molt important. Aquest mateix segle hi va haver una el dia de la Bastilla (va passar el 14 de juliol de 2000). Les flamarades van ser espectaculars i cobrien gairebé un quart del disc solar. S'han arribat a produir tempestes molt importants, i altres no tant. Però són fenòmens absolutament normals en la vida de la nostra estrella i no hi ha, en principi, que alarmar la societat perquè són habituals. És veritat, però, que els més energètics poden causar efectes més nocius i ens convindria, com a planeta, estar previnguts ", recorda del Toro.

Què hi ha de cert en les profecies maies?

Sembla que els maies, tot i ser molt aficionats a fer prediccions (el sistema ritual maia tractava de pronosticar mitjançant l'observació astronòmica les millors dates per a la sembra, la collita i fins i tot la guerra), poc van parlar de la fi del món.

En tot cas van fer referència a fins de cicle. Per a ells, cada cicle estava compost de 400 anys i cada era es componia de 13 cicles, el que suma 5.200 anys maies (5125 segons el calendari gregorià). D'acord amb aquest compte, l'era actual conclouria a finals de desembre de 2012 i començaria una nova.

Les idees judeocristianes de l'apocalipsi van portar a una "interpretació fàcil" sobre la visió maia dels cicles còsmics i van derivar en les presumptes profecies de la fi del món, denunciava recentment l'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic (INAH) a través d'un comunicat . 

Fa poques dates, concretament el passat mes de novembre, uns 60 experts de la cultura maia es van donar cita en la VII Mesa de Palenque, antiga ciutat maia situada a l'estat mexicà de Chiapas.

Segons van concloure, la profecia maia de 2012 va sorgir en la dècada dels 70, quan l'escriptor Frank Waters va escriure un text que contenia una barreja de creences. "A partir d'aquest escrit va començar una seqüència d'obres sobre la 'nova era' que ha crescut i genera grans guanys, pel fet que satisfà la necessitat de molta gent de creure, però no té cap suport en els mètodes de la investigació humanística ni acadèmica ", denunciava Erik Velásquez García, Doctor en Història de l'Art de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic.

Aquests experts han precisat també que només en dos textos glífica maies, d'uns 15.000 coneguts, s'esmenta l'any 2012. La primera d'aquestes cites és al monument 6 a la zona arqueològica El Tortuguero, al municipi de Macuspana, i el segon en el municipi de Comalcalco, tots dos en l'estat de Tabasco.

"Evidentment, el nostre calendari i el dels maies no són el mateix. Això es tradueix en una cosa molt senzilla: la suposada fi del món profetitzat pels maies ja s'hauria produït. Es va complir el 25 de desembre de 2005, curiosament quan va començar la crisi que, això sí, no va explotar fins al 2007 ", explica a LaVanguardia.com Sebastià d'Arbó, periodista especialitzat en investigacions parapsicològics i presentador del programa de Rac1 Misteris.

D'Arbó encara introdueix un parell més d'autors que van ajudar, segons el seu punt de vista, a augmentar aquestes profecies apocalíptiques maies. "Tot part del llibre de l'historiador nord-americà José Argüelles. Parlo de 'El factor Maya'. Ell es basa en unes prediccions fetes pels indis Hopi, que se situaven a la zona sud dels Estats Units, en Nou Mèxic i Arizona, i que havien tingut relació amb els asteques i els maies. Ells són els que realment van elaborar aquestes profecies. Argüelles va creure veure similituds entre les profecies d'aquests indis i la setena profecia maia ", apunta. "Després va venir un periodista alemany, Alberto Beuttenmüller, i va fer un llibre (2012: La Profecia Maya) que es basava en el llibre d'Argüelles", afegeix.

És evident que s'ha escrit molt sobre els maies i les seves suposades profecies. Però també sembla evident que difícilment (o almenys això esperem) el món s'acabarà a finals de 2012. De tota manera, cadascú pot pensar com vulgui, només faltaria. Com algú va dir alguna vegada molt encertadament, el pensament és lliure.

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes