8 d’oct. 2009

102 minuts que van canviar Amèrica



102 minuts que van canviar Amèrica” és un documental narrat amb la pròpia veu de moltes persones que es van trobar amb la càmera a la mà enregistrant aquests fets que passarien a escriure algunes de les pitjors pàgines del llibre de la història.

L’11 de Setembre del 2001 és una data que la majoria de nord-americans recorden com si fos ahir. Com en el cas de l’assassinat del president John F. Kennedy, la majoria dels habitants dels Estats Units recorden on eren i què feien quan van sentir la notícia que Amèrica estava patint un atac terrorista.
Les càmeres dels telenotícies van copsar les imatges del segon avió estavellant-se a la segona torre. Milions d’espectadors van veure des de casa seva com tota una icona del món modern i de l’economia mundial s’esfondrava davant dels seus ulls.

En aquest fatídic 11 de setembre, que havia començat com un dia assolellat d’estiu a la ciutat de Nova York, algunes persones van agafar les seves càmeres de vídeo i van enregistrar aquests minuts per a la història. L’equip de “102 minuts que van canviar Amèrica” va dedicar més de 24 mesos a la recerca documental -van visionar més de 500 hores de material professional i d’aficionat i més de 30 hores d’enregistraments sonors- i s’ha encarregat d’agrupar tot aquest material, que han aportat més de 100 testimonis, i d’ordenar-lo cronològicament per donar la forma definitiva a aquest documental. Aquest material és presentat d’una manera molt sòbria, sense narracions complementàries ni cap tipus de “veu en off”, per proporcionar a l’espectador una immersió plena en aquesta experiència que es podria titllar d’emocional.

El documental recull tots els matisos de les emocions, que van del desconcert a la commoció i també l’horror davant el fet que els EUA estaven sota l’efecte d’un atac terrorista sense precedents. L’arxiu visual recull diferents punts de vista de la ciutat de Nova York i ens permet veure les Torres Bessones des de diferents indrets de la ciutat. Així, dos professors universitaris enregistren la Torre Nord des del pis 32 de la seva habitació; una càmera segueix la feina dels bombers al carrer, a la base de les torres, i alguns altres testimonis aporten vistes de les Torres Bessones des de Times Square, Staten Island i Nova Jersei.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

El propassat 15 de setembre vaig tenir el privilegi de visionar aquest documental per TV3 (al programa Sense ficció) que, realment em va impressionar, no vaig tenir la sort o la idea d'enregistrar en dvd pensant que el penjarien a la xarxa. Açò no ha estat possible, potser, per qüestions de drets legals, etc. però YouTube existeix, precisament, per democratitzar el consum audiovisual i cultural...



























..................................................................................................

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes