Tot i que els comandaments militars pensaren que la guerra seria curta i poc cruenta, la contesa va durar quatre llargs anys i tingué conseqüències desastroses. La Primera Guerra Mundial va suposar moltes innovacions respecte als conflictes tradicionals.
Va tindre lloc una completa mobilització de les rereguardes de cada país per afrontar l’esforç bèl·lic. Els estats que hi van participar van adoptar economies de guerra que implicaven tots els sectors: es va fomentar la producció d’armament a les fàbriques, es va reclutar mà d’obra que substituïra els joves que es trobaven al front (dones, homes de més edat, etc.) i es va racionar el consum d’aliments per tal de no deixar els exèrcits desproveïts.
D’altra banda, s’hi van fer servir per primera vegada avanços tecnològics, com submarins, avions de combat, gasos tòxics, tancs, etc.
1.-LA PAU ARMADA I EL SISTEMA D'ALIANCES.-
Al període de pau entre 1870 i 1914 se'l va anomenar Pau Armada perquè era de preveure una futura guerra entre les potències imperialistes europees que anaven militaritzant-se i modernitzant els seus exèrcits. Degut a les rivalitats polítiques existents es formaren dos gran blocs o aliances:
a) La Triple Aliança.- Alemanya es va aliar amb l'Imperi d'Austria-Hongria (1879) per assegurar-se l'annexió d'Alsàcia i Lorena. Més tard (1882) s'uniria Itàlia, que durant la guerra no va acomplir el pacte i canvià de "bloc".
b) La Triple Entesa.- França es va aliar amb la Rússia tsarista (1892) -l'esclat de la Revolució bolxevic (1917), però, comportà l'abandonament del front- pel seu desig de recuperar Alsàcia i Lorena; més endavant entraria Gran Bretanya en el pacte per la seua rivalitat econòmica amb Alemanya (1907).
2.- CAUSES DE LA "GRAN GUERRA":
2.1 Rivalitat entre l'Imperi d'Austria-Hongria i Rússia, ja que ambdues potències volien expansionar-se pels Balcans.
2.2 Rivalitat entre França i Alemanya pels territoris d'Alsàcia i Lorena, així com per exercir el protectorat del Marroc.
2.3 Rivalitat econòmica entre Gran Bretanya i Alemanya.
El pretext per començar el conflicte bèl·lic fou l'assassinat de l'hereu de l'Imperi d'Austria-Hongria Ferran-Josep (juny de 1914) a mans d'un nacionalista serbi.
3.- DESENVOLUPAMENT DE LA 1ª GUERRA MUNDIAL (1914-1918):
3.1 Moviments dels militars alemanys que convergeixen cap a París
3.2 Batalla del Marne que atura l'exèrcit alemany
3.3 Guerra de trinxeres fins el final. A partir del setembre de 1914 els fronts es van estabilitzar i la guerra va adoptar una tàctica defensiva mitjançant trinxeres. La nova tàctica va comportar un terrible cost en pèrdues humanes. Es van succeir batalles sagnants, com les de Verdun i Somme el 1916, però cap bàndol no va aconseguir avançar.
A les anomenades potències aliades (Triple Entesa) s'uniren successivament el Japó, Itàlia, Romania, Grècia i, el 1917, els E.U.A. El 1917 va ser un any crucial. El front rus es va enfonsar per l’esclat de la revolució bolxevic, que va suposar la retirada de Rússia del conflicte. Tanmateix, el factor més decisiu va ser l’entrada dels Estats Units en la guerra a favor de les potències aliades, que va proporcionar importants recursos materials i humans i que va decantar la guerra a favor d’aquest bàndol.
Els alemanys van signar amb Rússia el tractat de Brest-Litovsk (1918), fet que els va permetre traslladar les tropes a l’oest. Com a resposta, els francesos van organitzar una ofensiva en tots els fronts, en la qual es van utilitzar carros de combat i aviació. Els imperis centrals no van poder resistir i es van rendir: de primer Turquia, després Àustria i finalment Alemanya. La derrota d'Alemanya es va precipitar amb una revolució interna que instaurà la República, fent renunciar el kàiser Guillem II. L’11 de novembre de 1918 es va signar l’armistici a Rethondes.
4.- EL TRACTAT DE VERSALLES (1919).-
Als jardins del Palau de Versalles (París) s'aplegaren els representants dels governs guanyadors: Wilson (E.U.A.), Lloyd George (Gran Bretanya), Clemenceau (França) i Orlando (Itàlia), signant-se el tractat de pau amb Alemanya (juny de 1919) que va tindre que acceptar unes condicions molt dures: devolució d'Alsàcia i Lorena a França, lliurament d'una eixida a la mar a Polònia (independent des de la deserció de Rússia), separació del Sarre de la resta d'Alemanya, pagament de reparacions per danys de guerra, reducció de l'exèrcit, etc.
També es signaren altres acords (*) amb la resta de les potències:
-L'Imperi d'Àustria-Hongria es va desmembrar en diferents estats, com ara Àustria, Hongria, Txecoslovàquia, mentre una part dels seus territoris van passar a formar part de Iugoslàvia i Romania.
-L'Imperi Turc va quedar reduït a la zona de Constantinoble; en l'Àsia, França i Gran Bretanya es van repartir els territoris d'Aràbia, Síria, Palestina i Mesopotàmia, en qualitat de protectorats governats en nom de la S.D.N.
-Rússia, entre la revolució, la guerra civil interna i un exèrcit sense disciplina, va tindre que deixar la guerra i accedir a la segregació de Polònia, Estònia, Letònia i Lituània.
5.- CONSEQÜÈNCIES DE LA 1ª GUERRA MUNDIAL:
5.1 Mort d'aprop de 9 milions de soldats i un nombre major de civils.
5.2 Fam i epidèmies
5.3 Destrucció indiscriminada de ciutats i vies de comunicació
5.4 Competència econòmica en els mercats internacionals entre els E.U.A. i el Japó.
5.5 Creació de la Societat de Nacions (S.D.N.) amb seu a Ginebra (Suïssa).
En definitiva, el Tractat de Versalles va ésser un greu fracàs ja que, a banda de mantenir-se tots els quadres militars alemanys, mai s'arribaren a lliurar als guanyadors les exagerades sancions econòmiques que s'imposaren a Alemnaya. Aquest fracàs serà un dels antencedents més importants per a l'esclat de la Segona Guerra Mundial el 1939 que, en principi, presenta territorialment uns bàndols semblants a l'inici del conflicte, llevat del cas del Japó que, en plena etapa expansionista, serà l'aliat oriental dels alemanys.
De tota manera, la Primera Guerra Mundial va significar la pèrdua definitiva de l’hegemonia europea en el terreny econòmic, ja que EUA i Japó -creditors dels països europeus- van ser els grans beneficiats. La guerra, al desenvolupar-se quasi totalment a Europa, va ser molt cara per als països europeus que es van empobrir. Aquest fet comportà l'augment de les tensions al llarg de les dues dècades següents. Però la guerra també suposà la incorporació de la dona al món del treball i certs canvis en la condició femenina que es reflectiren en la moda i en les formes exteriors, amb vestits més còmodes i lleugers, cabells curts, incorporació a la vida social i a certs costums masculins (fumar, etc.) en els ambients més cosmopolites.
Unitat 6 La Gran GuerraView more presentations from mcarmearanda.
..................................................................
(*) Donada la complexitat dels tractats de pau, a més del de Versalles, els podem resumir així:
Tractat de Versalles :29-juny-1919 (Aliats-Alemanya).
- Alemanya, única culpable de la guerra.
- Pèrdua de les colònies, que les cedeix als aliats
- Pèrdua de territoris europeus: Alsàcia i Lorena, passen a França; Eupen i Malmèdy, a Bèlgica; Slesvig, a Dinamarca; Corredor de Danzig, Alta Silèsia i Polònia; Prússia Oriental passa a Polònia; la Renània, desmilitaritzada (la riba dreta fins a 50 km).
- Desmilitarització general: prohibició de fabricar armament militar, abolició del servei militar, reducció de l’exèrcit alemany a 100.000 soldats, pagament de reparacions de guerra (132.000 milions de marcs or)... En definitiva, humiliació d'Alemanya que, amb l'aparició dels feixismes i l'incompliment dels acords, començarà a preparar la revenja en una segona gran guerra,
Tractats de Saint-Germain-in-Laye (10-setembre-1919) i Trianon (4-juny-1920) sobre l'Imperi austro-hongarès:
- Desmantellament de l’Imperi austro-hongarès i conversió en república.
- Beneficiats: Polònia, Romania (Transilvània), Itàlia (Ístria, Trieste, Trentino).
- Creació de dos nous estats: Txecoslovàquia i Iugoslàvia.
- Àustria i Hongria queden reduïdes a la tercera part i sense sortida al mar.
- Queda prohibida qualsevol unió d'Àustria amb Alemanya.
Tractat de Neuilly: 27-novembre-1919 (Bulgària).
- Bulgària cedia part dels seus territoris a Grècia.
- Limitar les seues forces armades i pagar indemnitzacions.
Tractat de Sèvres: 10-agost-1920 (Imperi Otomà).
- L’Imperi Turc desapareixia a favor d’àrabs i de grecs.
- Pèrdua de 4/5 parts del seu territori.
Declaració de Balfour: 2-novembre-1917 (primer projecte d'un estat jueu)
-El ministre d’Afers Estrangers anglès va publicar la cèlebre declaració, que porta el seu nom, sobre l’establiment d’un centre nacional jueu a Palestina.
Durant la guerra, també es va crear el primer estat socialista del món: la URSS.
-Rússia, quedà exclosa dels tractats de pau per por a l’expansió de la revolució, tot creant-se un “cinturó sanitari” respecte a l'Europa occidental: Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia, Romania.
- Es crea la Societat de Nacions (1919) que tenia la doble missió de garantir la pau i la seguretat, així com desenvolupar la cooperació entre els Estats.
- Desapareixen les dinasties amb més tradició monàrquica al ser destronades (Romanov a Rússia, Habsburg a Àustria, Hohenzoller a Alemanya i el Soldanat a Turquia).
Unitat 6: La Primera Guerra Mundial
View more presentations from jorgelagim.
==============================================================