31 d’oct. 2009

MINISÈRIE TELEVISIVA SOBRE EL CARDENAL TARANCÓN



El Cardenal Tarancón va morir tot just ara fa 15 anys, concretament el 28 de novembre de 1994, als 87 d'edat, a l'Hospital de la Salut de València. El 2007, l'Ajuntament de Borriana va dedicar-li tot un Any Tarancón amb una apretada agenda d'actes per commemorar, solemnement, el Centenari del seu naixement, i tota una sèrie de publicacions on vaig col·laborar, personalment, amb un treball didàctic (EL CARDENAL DE LA TRANSICIÓ) que, a l'espera de passar per impremta (¿?), vaig penjar en aquest blog de Ciències Socials. Aquests dies, però, ha eixit en premsa la notícia d'aquesta minisèrie que il·lustrarà la vida i el llegat d'un dels personatges més històrics, i més universals, que ha donat la nostra Plana del Millars.

................................................................................

Pepe Sancho donarà vida al Cardenal Tarancón en una miniserie (EFE, 31-10-2009).

Va ser una figura clau durant la Transició espanyola com a president de la Conferència Episcopal


La figura del cardenal Tarancón es recrea en una sèrie de televisió que començarà a rodar a partir de dilluns que ve sota la direcció d'Antonio Hernández, que ha qualificat avui aquest home clau en la Transició com "un superheroi amb sotana".

"Tarancón, el cinquè manament" és una minisèrie de dos capítols produïda per TVE i Televisió Valenciana, que compta amb un pressupost de 2,94 milions d'euros i un extens repartiment encapçalat per l'actor Pepe Sancho. Vicente Enrique Tarancón (Borriana, 1907, València, 1994) va ser un home clau en la complicada transició democràtica a Espanya, que va viure en part com a president de la Conferència Episcopal, i de vegades en primera persona.

"Tarancón al paredón" deia el lema multiplicat pels carrers de Madrid després de l'assassinat de Carrero Blanco, ja que els poders fàctics de la dictadura van acusar el cardenal de ser l'autor intel.lectual del magnicidi. José López Jaraba, director general de Ràdio Televisió Valenciana, ha explicat en la presentació de la minisèrie que "és un projecte molt ambiciós, centrat en un dels grans homes del segle XX a Espanya, algú que va ser clau en la Transició i és a més una figura vital i fascinant ". López Jaraba va recalcar que aquesta col.laboració amb TVE "s'inscriu en el marc de la reputació d'un excel•lent treball en aquest tipus de produccions que té la televisió valenciana a tot l'Estat, i que ara hem recuperat, malgrat tot".

Per la seua banda, David Martínez, director de ficció de TVE, va recordar el passat de col.laboració entre ambdues televisions, amb sèries com "Ramón y Cajal" i "Blasco Ibáñez", i va assenyalar l'interès del projecte a "recuperar la memòria històrica d'una figura necessària, que va viure amb la tolerància i el respecte als altres com a bandera ". Per a Antonio Hernández, director de pel.lícules com "La ciutat sense límits", es tracta d'un projecte "creïble i rigorós", i que ha necessitat d'un gran treball de guió, que ell mateix signa amb Jorge Galeano.

"Hem volgut portar a aquesta sèrie l'esperit d'un personatge cristià, en una època aclaparadora i seca, en la qual sobresurt aquest home ple d'humilitat, coratge i valentia, que va lluitar perquè les diferents idees no fossin causa de violència", va afegir Hernández. "Tenim l'obligació d'explicar aquestes coses del passat recent que no ens han explicat del tot. El futur d'aquest país depèn de la seva memòria i no hem de perdre", va explicar el director de "Tarancón, el cinquè manament".

La minisèrie abasta trenta-cinc anys de la vida del cardenal que va tenir a la butxaca la possible excomunió de tot el govern franquista, i en la mateixa apareixen nombroses figures històriques de la transició, fins a un total de cent personatges, encapçalats per Pepe Sancho (Tarancón) i Roger Coma (Tarancón jove). També hi figuren Roberto Álvarez (José María Martín Patino, que va ser secretari el cardenal), Antonio Valero (Torcuato Fernández Miranda, pressent del Govern interí el 1973) i Eusebio Poncela (Casimiro Morcillo, l'arquebisbe de Madrid-Alcalá).

Antonio Hernández va assenyalar la dificultat d'articular l'argument del que no deixa de ser una pel.lícula, "que finalment haurà de competir amb moltes opcions a la televisió".

"Per això ha de ser entretinguda, i crec que el públic es enganxarà amb aquest personatge, perquè és com un superheroi que en lloc d'una capa portava sotana", va afirmar.

Pepe Sancho, l'actor principal de "Tarancón, el cinquè manament, va dir que, per a ell, interpretar aquesta figura històrica serà, més que un repte," un xollo ".

Sancho, com la majoria del repartiment i l'equip tècnic -enquadrat en la productora "Ningú és perfecte" - són valencians, cosa per la qual l'actor va dir que es sentia feliç, especialment, d'aquesta col.laboració, al marge de desacords polítics. "Representa molt per la meua generació transmetre als més joves els valors del cardenal Tarancón, que era un home net, que mirava als ulls", va expressar l'actor Sancho, que recentment ha donat vida al general Milans del Bosch en “23-F”, la miniserie que ha obtingut el premi Ondas d’enguany. La sèrie, produïda per TVE i Canal 9-Ràdio Televisió Valenciana estarà enllestida a l’abril de 2010.

======================================================

Laulauenlaseuatinta

Laulauenlaseuatinta
https://laulauenlaseuatinta.carrd.co/

La Guerra de Successió a Vila-real

Himne a Vila-real (1274-2024)

Posts més consultats

Visualitzacions de pàgina l'últim mes