7 de jul. 2009
PLATGES 2009: 571 BANDERES BLAVES
El president d'ADEAC, José R. Sánchez, ha senyalat que l'evolució dels mercats turístics fa que l'Estat espanyol no puga competir en preus però sí en l'accés lliure i gratuït a les platges, fet que a d’altres parts del món és poc habitual.
Les banderes blaves les concedeix un jurat internacional format per representants del Programa de Nacions pel Medi Ambient, de l'Organització Mundial del Turisme, de l'Associació Internacional de Salvament i Socorrisme i d'altres organitzacions dedicades a la conservació i protecció de la naturalesa.
Espanya compta amb 571 banderes blaves
493 platges i 78 ports esportius espanyols lluiran aquest estiu una bandera blava, xifres que suposen una millora respecte a 2008 i mantenen Espanya al capdavant dels països de l'hemisferi nord.
Aquestes dades impliquen un increment de 44 banderes (38 de platges i sis en ports) respecte a l'any anterior, equiparable al descens experimentat aquest any per l'enduriment dels criteris de concessió i l'alternança de sequeres i pluges torrencials, que van arrossegar materials de moltes platges.
Segons va explicar en roda de premsa a Madrid el president de l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), José Sánchez, aquesta millora no es reparteix de manera regular. Mentre la majoria de comunitats es mantenen estables, Múrcia passa de 23 a 16 banderes, i les pujades es concentren a Andalusia (24 més), Galícia (19 més) i Canàries (vuit). Galícia és la comunitat que concentra un major nombre d'aquests distintius (124), seguida de Catalunya (108) i Comunitat Valenciana (101). Per quilòmetres, Andalusia (119) és la comunitat que se situa al capdavant. Cantàbria, que no té cap bandera blava (n'ha perdut dues), Ceuta i Melilla (dues cadascuna) i País Basc (tres) són les que menys certificats d'aquestos registren.
Una de cada sis és a l’Estat espanyol
A nivell mundial, el jurat internacional que concedeix aquests certificats ha concedit 3.338 banderes, 2.699 per a platges i 639 per ports en 34 països de l'hemisferi nord. Espanya manté enguany el seu lideratge internacional, de manera que oneja en territori espanyol una de cada sis o set de les 3.338 concedides a Europa, Canadà i Marroc.
Creat el 1985 per la Fundació per a l'Educació Ambiental de França, el distintiu bandera blava reconeix el compliment de la legalitat i dels criteris d'accessibilitat, salubritat i sostenibilitat ambiental.
Actualment compta amb el suport i la participació dels Programes de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i el Turisme (Organització Mundial del Turisme). En el cas espanyol, ADEAC compta amb la col·laboració de l'Administració General de l'Estat, comunitats autònomes, la FEMP i la Fundació ONCE, entre d'altres.
Sebastián Fraile, cap del gabinet tècnic de la Secretaria General del Mar, va aprofitar l'acte de presentació del propassat mes de juny per recordar que el Ministeri de Medi Ambient "no vol que desapareguen els xiringuitos" de les platges, sinó "complir" amb la Llei de Costes a Espanya. La responsable del departament de Cultura i Lleure de la Fundació ONCE, Mercedes Luz Arqué, va valorar el reconeixement a l'accessibilitat que fan aquestes banderes, és a dir, a les millores que "beneficien a tots".
CRITERIS DE CONCESSIÓ DE LES BANDERES BLAVES
La Bandera Blava és un guardó internacional que concedeix anualment la Fundació d'Educació Ambiental (FEE). Aquest guardó es concedeix a platges i ports esportius com a símbol identificatiu d'una alta qualitat ambiental i uns bons serveis i seguretat per als usuaris.
És una iniciativa anterior i precursora de tots els actuals guardons ambientals, ecoetiquetes i sistemes de certificació de la qualitat ambiental, ja que, des de l'any 1987 en què que va ser llançada per la Comissió Europea, reconeix a les platges i als ports esportius una gestió ambientalment correcta dels recursos i la seua adequació al major nivell d'exigència dels usuaris.
La Campanya Bandera Blava es desenvolupa anualment en més de 30 països de tres continents, predominantment europeus, de forma independent, voluntària i amb la participació de més de 1000 municipis litorals.
La FEE és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure la consciència i educació ambiental, a través de programes internacionals que fomenten la sensibilització ambiental i el desenvolupament sostenible.
La Bandera Blava es troba lligada a l'actuació coordinada de quatre nivells: local, autonòmic, estatal i internacional, que de manera conjunta promouen, desenvolupen i donen suport a accions que tenen com a objectiu final la gestió ambiental sostenible en el conjunt del litoral del municipi.
Així, la Bandera Blava en una platja reconeix i estimula l'esforç dels ajuntaments per a aconseguir que les platges del seu municipi complisquen determinats criteris normatius (Llei de costes, Directiva d'aigües de bany, Directiva d'aigües residuals urbanes, etc. ), de neteja i de seguretat, així com una informació i gestió ambiental adequades. Es tracta d'un guardó que ha de renovar-se cada any.
La Campanya Bandera Blava pretén que, en platges concorregudes i organitzades, es respecten aquelles condicions higièniques, sanitàries i ambientals que la legislació vigent exigeix, així com la seguretat i el benestar dels seus usuaris.
L'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC) és cofundadora i membre responsable per a Espanya de la FEE i desenvolupa a Espanya la campanya, dins de la qual es distingeixen diferents guardons:
1. Bandera Blava per a platges
2. Bandera Blava per a ports esportius
3. Distincions temàtiques
4. Centre Bandera Blava
Els criteris de concessió de la Bandera Blava es revisen periòdicament a nivell internacional, amb la participació de totes les organitzacions integrants de la FEE i el suport d'experts externs.
Les cinc àrees que s'han de valorar en cadascuna de les zones de bany candidates al guardó són:
• Educació i informació ambiental
• Qualitat costanera i gestió ambiental (depuració d'aigües residuals, gestió de residus sòlids...)
• Seguretat i equipament de les platges
• Qualitat de l'aigua
• Compliment de la Llei de costes i legislacions específiques
Des de l'any 2000, la campanya adopta per a platges uns nous criteris de concessió i va fer obligatoris altres que anteriorment només eren recomanables:
• Plans d'emergència locals o regionals per a fer front a accidents i desastres ecològics (a la nostra Comunitat aquests plans estan coordinats per Protecció Civil).
• Almenys una de les platges guardonades amb la bandera al municipi ha de posseir rampes d'accés a la platja i sanitaris per a persones amb minusvalidesa (llevat que la topografia no ho permeta).
• Bon manteniment i aparença dels edificis i serveis de la platja.
• Compliment de la Directiva comunitària d'aigües residuals urbanes.
L'obtenció de la Bandera Blava per part de ports esportius i clubs nàutics també ha vist incrementat des de l'any 2004 els seus requisits, i s'exigeix a més que les aigües estiguen netes (paràmetre visual, no són analitzades per la Conselleria), que realitzen recollida selectiva de residus, que tinguen serveis de socorrisme i primers auxilis, sanitaris, aigua potable, rampa i grua, equipament contra incendis, informació sobre àrees marines protegides pròximes, activitats d'educació ambiental que tinguen implantat un sistema de gestió ambiental.
Com a resum es pot dir que la concessió de la Bandera Blava per a les platges es basa en els aspectes següents:
1. Qualitat de l'aigua.- Basada en les anàlisis oficials de les aigües de bany, d'acord amb la Directiva comunitària d'aigües de bany. La qualitat exigida per a les aigües ha de ser ÒPTIMA (qualificació 2), segons la classificació establida pel Ministeri de Sanitat i Consum. Per a la seua confirmació ADEAC es basa en l'Informe de la qualitat de les aigües de bany a Espanya, que tots els anys realitza el Ministeri de Sanitat i Consum, amb les dades que faciliten les comunitats autònomes.
2.Seguretat i accessibilitat.- Presència de salvament i socorrisme, telèfons d'emergència o equipament antiincendis. Accessibilitat a la platja per a persones amb minusvalideses.
3.Serveis, instal•lacions i gestió.- Serveis higiènics nets i adaptats per a persones amb minusvalideses, papereres, neteja regular de l'arena, vigilància, transports públics, compliment de la normativa de protecció del litoral, absència d'abocaments al mar en la zona de la platja, compliment al municipi de la Directiva comunitària d'aigües residuals, etc.
4. Educació i informació ambiental.- Informació sobre la qualitat de les aigües durant la temporada de bany, normes de comportament en l'entorn litoral, consciència ambiental i participació en activitats sobre medi ambient litoral, programes d'educació ambiental en les escoles locals i amb els operadors turístics, Aules de naturalesa, etc.
Per consegüent, cal recordar que no totes les platges amb qualitat òptima en les seues aigües de bany (qualificació 2) poden obtenir aquest distintiu. Cal que, a més, complisquen tots els requisits anteriorment mencionats i que van inclosos en els qüestionaris de candidatura.
Per als ports esportius, els aspectes que a tenir en compte són:
• tractament dels residus generats
• neteja de les instal•lacions
• programes d'educació ambiental
• gestió ambiental
LLISTAT DE PLATGES ESPANYOLES AMB BANDERA BLAVA, 2009
CATALUNYA.-
GIRONA:
1. Portbou
Platja Gran
2. Llançá
Grifeu
Del Port
3. Port de la Selva
Port de la Selva
4. Castelló d’Empúries
D’Empúriabrava
5. Torroella de Montgrí
L´Estartit
6. Begur
Sa Riera
7. Palafrugell
Tamariu
Canadell
8. Palamós
La Fosca
9. Sant Antoni de Calonge
Es Monestrí
Torre Valentina
Sant Antoni
Cala Cristus-Ses Torretes
10. Castell-Platja d’Aro
Cala Rovira
Platja d’Aro
Sa Conca
11. Sant Feliu de Guíxols
Sant Feliu
Sant Pol
12. Tossa de Mar
La Mar Menuda
Gran de Tossa
13. Lloret de Mar
Lloret
Fenals
Sa Boadella
14. Blanes
Blanes
Sabanell
Sant Francesc
BARCELONA:
15. Malgrat de Mar
Malgrat (Centre)
16. Pineda de Mar
Pineda (Pescadors- La Riera)
17. Calella
Garbí
Gran de Calella
18. Sant Pol de Mar
Sant Pol
Platjola- Escaletes
19. Arenys de Mar
De Cavaió
20. Canet de Mar
Canet
21. Caldes d´Estrac
Dels tres Micos
22. Sant Vicenç de Montalt
Sant Vicenç de Montalt
23. El Masnou
Ocata
24. Barcelona
Nova Mar Bella
Mar Bella
Bogatell
Nova Icària
Barceloneta
25. Castelldefels
La Pineda
26. Vilanova i la Geltrú
Ribes-Roges
D´Adarro
Sant Gervasi
27. Cubelles
Llarga
TARRAGONA:
28. Cunit
Cunit
29. Calafell
Segur de Calafell
L’Estany-Mas Mel
Calafell
30. El Vendrell
Sant Salvador
Coma-ruga
Francàs
31. Roda de Bará
Roda de Bará
Costa Daurada
32. Creixell
Creixell
33. Torredembarra
La Paella
Barri Marítim
34. Altafulla
Altafulla
35. Tarragona
La Móra
L’Arrabassada
Savinosa
36. Vila-Seca
La Pineda
37. Salou
Llevant
38. Cambrils
Prat d’en Forés
Vilafortuny
Cap de Sant Pere
Cavet
39. Mont Roig del Camp
Cristall
Pixerota
Cala Vieneses-Platja dels
Penyals
40. Vandellós i L’Hospitalet de l’Infant
La Punta del Riu
L´Arenal
Del Torn
41. L’Ametlla de Mar
Sant Jordi d´Alfama
Cala Forn
Pixavaques
L’Alguer
Calafató
42. L’Ampolla
Cap Roig
D’Avellaners
43. Deltebre
Riumar
44. Sant Carles de la Rápita
Parc de Garbí
Les Delicies
45. Alcanar
Les Cases d’Alcanar-El Marjal
.............................................................................
PAÍS VALENCIÀ.-
CASTELLÓ:
46. Vinarós
Fortí
47. Benicarló
La Caragola
Morrongo
48. Peníscola
Nord
49. Alcalá de Xivert
El Carregador
La Romana
Les Fonts
Manyetes
50. Torreblanca
Nord
Torrenostra
51. Oropesa del Mar
Morro de Gos
La Conxa
Bellver
52. Benicassim
Voramar
L´Almadrava
Torre de Sant Vicent
Els Terrers
Heliópolis
53. Castelló de la Plana
Gurugú
Pinar
54. Borriana
L´Arenal
55. Moncofa
Playa del Grao
Masbò
Pedra Rotja
56. Xilxes
Les Cases
Playa del Cerezo
57. Almenara
Casablanca
VALÈNCIA:
58. Canet d’en Berenguer
Racó de la Mar
59. Sagunt
Port de Sagunt
60. València
El Pinedo
El Saler
La Devesa
L`Arbre del Gos
61. Cullera
El Dosser
El Far
Los Olivos
Racó
Sant Antoni
62. Tavernes de la Valldigna
Tavernes de la Valldigna
63. Xeraco
Xeraco
64. Gandía
Nord
65. Daimús
Daimús
66. Bellreguard
Bellreguard
67. Oliva
Pau-Pi
Aigua Blanca
Aigua Morta
ALACANT:
68. Denia
Marineta Casiana
69. Xabia
La Grava
L´Arenal
La Granadella
70. Teulada
El Portet
L´Ampolla
Les Platgetes
71. Benissa
Cala Fustera
72. Calp
La Fossa
Cantal Roig
Arenal Bol
73. Altea
La Roda
Cap Blanc
74. L’Alfàs del Pi
Racó de L’Albir
75. Benidorm
Ponent
Mal Pas
76. Finestrat
La Cala
77. Vila Joiosa
Varadero
Paradís
Bon Nou
La Caleta
78. El Campello
Carrer de la Mar
79. Alicante
Sant Joan
Saladar
80. Elx
El Altet
Les Pesqueres-El Rebollo
La Marina
81. Santa Pola
Varador
Calas del Este
Tamarit
Llevant
82. Guardamar del Segura
La Roqueta
El Moncaio
83. Orihuela
Flamenca
Cala Capitán
Cabo Roig
Campoamor
Barranco Rubio
Mil Palmeras
84. Pilar de la Horadada
Jesuitas
Puerto
Las Villas- Higuericas
Playa Conde
....................................................................................
MÚRCIA.-
85. Cartagena
Mar de Cristal
Levante Cabo de Palos
Cala Cortina
Cala del Pino
Islas Menores
Honda
Cavanna
86. Mazarrón
Rihuete
Bahía – La Reya
87. Águilas
Calabardina
Levante
Poniente
La Colonia
Calarreona
Delicias
....................................................................................
ANDALUSIA.-
ALMERIA:
88. Mojácar
Marina de la Torre
Venta del Bancal
Piedra Villazar
89. Níjar
San José
Agua Amarga
90. Roquetas
Aguadulce
Romanilla
La Bajadilla
Urbanización Roquetas
91. El Ejido
Levante-Almerimar
Poniente-Almerimar
Balerma
92. Adra
San Nicolás
GRANADA:
93. Motril
Calahonda
Torrenueva
MÁLAGA:
94. Algarrobo
Algarrobo Costa
95. Torrox
Ferrara
96. Nerja
Torrecilla
Burriana
97. Málaga
Misericordia
98. Fuengirola
Los Boliches- Las Gaviotas
Torreblanca
Carvajal
Santa Amalia
El Castillo- Ejido
Fuengirola
San Francisco
99. Benalmádena
Malapesquera
Arroyo de la Miel
100. Mijas
La Cala
101. Marbella
Artola (Cabo Pino)
Venus-Bajadilla
Casablanca
Guadalmina-San Pedro
102. Estepona
La Rada
El Cristo
El Padrón
103. Manilva
Sabinillas
CADIS:
104. La Línea de la Concepción
Sobrevela
105. La Línea de la Concepción-San Roque
La Alcaidesa
106. San Roque
Torreguadiaro
Cala Sardina
107. Algeciras
Getares
108. Tarifa
Los Lances Sur-Chica
109. Conil de la Frontera
Los Bateles
Roche
110. Chiclana de la Frontera
La Barrosa
Sancti Petri
111. Cádiz
La Cortadura (Poniente)
La Victoria
La Caleta
112. San Fernando
Camposoto-El Castillo
113. Puerto de Santa María
Valdelagrana
La Puntilla
Fuentebravía
La Muralla
114. Rota
Puntalillo
La Costilla
115. Chipiona
Camarón- La Laguna
HUELVA:
116. Almonte
Matalascañas(Torrelahiguera)
117. Moguer
Playa del Parador (Levante)
118. Punta Umbría
Punta Umbría
La Bota (Levante)
El Portil
119. Ayamonte
Punta del Moral
120. Isla Cristina
Playa Central
La Gaviota
121. Isla Cristina-Lepe
Islantilla
122. Lepe
La Antilla
....................................................................................
CEUTA.-
123. Ciudad Autónoma de Ceuta
La Ribera
El Chorrillo
....................................................................................
MELILLA.-
124. Ciudad Autónoma de Melilla
El Hipódromo-Hípica
....................................................................................
ILLES BALEARS.-
MALLORCA:
125. Palma de Mallorca
Playa de Palma (El Arenal)
Cala Estancia
Ciutat Jardí
Can Pere Antoni
126. Calviá
Son Matíes
Oratorio
Santa Ponça
Magalluf
Palmira
Palma Nova
Es Carregador
Romana
127. Andratx
Sant Elm
128. Pollença
Cala Barques
Cala Fomentor
Playa Tamarells
129. Alcudia
Playa de Alcudia
130. Muro
Muro
131. Santa Margalida
Can Picafort
Son Bauló
132. Capdepera
Cala Agulla
Cala Mesquida
Font de Sa Cala
Canyamel
133. Son Servera
Cala Millor- Son Servera
Es Ribells-Sa Marjal
134. S. Llorenç des
Cardassar
Cala Millor-Cala Nau
Sa Coma
135. Manacor
S’Illot
Cala Antena
Cala Anguila
Cala Murada
Cala Mandía
S’Estany d’en Mas
Es Domingos Petit
Es Domingos Gran
Porto Cristo
136. Felanitx
Cala Ferrera
137. Santanyí
Cala Santanyí
Cala Grand
Cala Mondragó
MENORCA:
138. Ciutadella
Cala n´Bosch
Cala Blanca
Santandría
Son Xoringuer
Sa Caleta d´en Gorries
Cala en Blanes
139. Es Mercadal
Arenal d´en Castell
Son Parc
Tirant
140. Alaior
Son Bou
Cala en Porter
141. Ferreries
EIVISSA:
142. Sant Josep de Sa Talaia
Cala Bassa
Cala Comte
Cala D´Hort
Cala Migjorn (Salinas)
143. Sant Antoni de
Portmany
Cala Gració
Es Pouet
144. Sant Joan de Labritja
Cala San Vicent
Arenal Gran Portinatx
Benirrás
145. Santa Eulàlia des Riu
Cala Llenya
Cala Llonga
Es Canar
....................................................................................
CANÀRIES.-
GRAN CANÀRIA:
146. Las Palmas
Las Canteras
La Laja
147. Telde
Melenara
148. San Bartolomé de
Tirajana
El Inglés
San Agustín
Maspalomas
149. Mogán
Amadores
Playa de Mogán
LANZAROTE:
150. Tías
Matagorda
Los Pocillos
Grande (Blanca)
151. Yaiza
Blanca
FUERTEVENTURA:
152. Tuineje
Gran Tarajal
153. Pájara
Costa Calma
El Matorral
Butihondo
154. La Oliva
Grandes Playas
155. Puerto del Rosario
Blanca
TENERIFE:
156. Granadilla de Abona
El Médano
Leocadio Machado
La Tejita
157. Arona
Las Vistas
158. Adeje
Troya I-II (Américas I-II)
Fañabé
159. Santiago del Teide
La Arena
160. Los Realejos
El Socorro
161. Puerto de la Cruz
Playa Jardín
San Telmo
162. Tacoronte
La Arena (Mesa del Mar)
LA PALMA:
163. Breña Baja
Los Cancajos
164. Los Llanos de Aridane
Puerto Naos
Charco Verde
....................................................................................
GALÍCIA.-
PONTEVEDRA:
165. A Guarda
Area Grande
166. Baiona
A Ribeira
Santa Marta
A Barbeira
167. Nigrán
Patos
Praia América
Panxón
168. Vigo
A Punta
Argazada
O Vao
Rodas (Islas Cíes)
O Tombo do Gato
Canido
Fontaiña
169. Moaña
Praia do Con
170. Cangas de Morrazo
Areabrava
Nerga
Menduiña
Areamilla
Liméns
171. Bueu
Portomaior
Area de Bon
Lagos
172. Marín
Portocelo
Aguete
Mogor
Loira
173. Poio
Xiorto
174. Sanxenxo
Silgar
Caneliñas
Canelas
Paxariñas
Montalvo
Major
Foxos
Areas Gordas-A Lapa
Pragueira
Baltar
Bascuas
Areas
Panadeira
175. O Grove
Area da Cruz
A Lanzada
Rareiros (Paxareiro)
Area das Pipas
Area de Reboredo
Area Grande
176. Illa de Arousa
Area de Secada
Camaxe
LA CORUNYA:
177. Boiro
Carragueiros
Barraña
Mañóns
178. Pobra do Caramiñal
Lombiña-Cabío
Illa da Laxe
A Barca
179. Ribeira
Coroso
Vilar
Corna
Touro
Río Azor
A Ameixida
180. Laxe
Praia de Laxe
181. Ponteceso
Balarés
182. Laracha
Caión
183. A Coruña
Riazor
San Amaro
Orzán-Matadero
Lapas
Oza
184. Oleiros
Bastiagueiro
Mera-Penatouro
Espiñeiro
185. Miño
Miño Grande
Perbes
Praia da Ribeira
186. Ferrol
Doniños
San Xurxo
Esmelle
Cobas
187. Valdoviño
A Frouxeira
Do Río (Meirás)
O Rodó (Patín)
Baleo
Villarrube
188. Ortigueira
Morouzos
A Concha
189. Rianxo
Tanxil
As Cunchas
190. Cee
Estorde
191. Dumbría
Ézaro
192. Carnota
Mar de Lira
193. Corcubión
Quenxe
194. Carballo
Razo
Pedra do Sal
195. Muros
LUGO:
196. Burela
A Marosa
O Portelo
Ril
197. O Vicedo
Xilloi
Abrela
198. Xove
Esteiro
199. Cervo
O Torno
Caosa
200. Foz
Areoura
Peizás
Llas
As Polas
A Rapadoira
Os Xuncos
201. Barreiros
Fontela-Valea
Arealonga
As Pasadas
Lóngara
Coto
Acantilado- Remior
San Bartolo
Altar
202. Ribadeo
As Catedrais
Os Castros-Illas
.....................................................................................
ASTÚRIES.-
203. Castropol
Arnao
204. Valdés
Cueva
Cadavedo
205. Cudillero
San Pedro de Bocamar
La Concha de Artedo
206. Muros de Nalón
Aguilar
207. Castrillón
Salinas
208. Villaviciosa
Rodiles
209. Llanes
Borizo
Toró
El Sablón
...................................................................................
PAÍS BASC.-
BISCÀIA:
210. Getxo
Azkorri
211. Ea
Ea
-------------------------------------------------------------------------------------
Per la seua banda, Ecologistas en Acción ha emés el seu informe anual sobre les platges en mal estat: Banderas Negras 2009. La crisis, una oportunidad para la costa. L'organització ecologista defensa que la crisi és una oportunitat per a la costa, una oportunitat per a canviar el model social i econòmic del turismo. Insten a la responsabilitat del ciutadà i de les institucions. A la llarga, avisen, "el que no és ecològic, no és econòmico".
========================================================
Laulauenlaseuatinta
La Guerra de Successió a Vila-real
Posts més consultats
-
La Prehistòria abraça un període de temps que comença amb l’origen de l’espècie humana, ara fa més de dos milions d’anys, i s’estén fin...
-
Ara fa uns 6000 anys, al Creixent Fèrtil, les millores agrícoles van fer sorgir societats més pròsperes i complexes. Molts poblats neolí...
-
Roma va ser fundada al segle VIII a.C. i governada per una Monarquia fins el segle VI a.C. quan els seus habitants van expulsar els mona...
-
El medi natural està format principalment pel relleu, els sòls, el clima, la vegetació i la fauna. En l’actualitat és difícil trobar un med...
-
Al nostre planeta les terres es troben repartides en diverses masses de terra o continents. Habitualment dividim la Terra en sis continents...
-
La civilització grega va nàixer a les costes de la Península Balcànica i a les illes del mar Egeu, però va anar estenent-se per una bona...
-
El marc natural és inseparable de la historia d'un poble i una part important de l’espai, tal com l’hem definit en les unitats introduct...
-
Entre finals del segle XIX i principis del XX, els països industrialitzats del món van viure una etapa de prosperitat econòmica i les grans ...
-
Entre els segles XII i XIV, les ciutats eren centres de producció artesana i d’intercanvi de productes, ja que es va desenvolupar una bur...
-
L’islam és una religió monoteista que creu en un Déu únic. Va ser transmesa als éssers humans mitjançant el profeta Mahoma. Després de la...