5 de des. 2023

BENET TRAVER GARCIA (1868-1933)

 

Benet Traver va nàixer el 30 de desembre de 1868 a Vila-real. Fill de Josep Traver i de Concepció Garcia, va créixer en una família lletrada que li fomentà el desenvolupament intel·lectual. Començà els estudis del batxillerat al seminari diocesà de València. Tot i així, els continuà al cap de poc a Sigüenza i finalment va ser a Tortosa on fou ordenat sacerdot, el 4 de juny de 1898. Al conservatori de València. on va tenir com a mestre a Amancio Amorós, començà a destacar com a músic.

Home d’aptituds musicals heretades, va ser organista de l’Arxiprestal al llarg de trenta-vuit anys, on havia substituït el seu pare, també músic, Josep Traver Font. Entre la seua prolífica obra musical destaca una missa de Rèquiem, Les festes a la patrona del poble, La despertà de l’Aurora, El mercat del meu poble, Ave Maris Stella, com també diversos himnes A Santa Cecília, A Sant Pasqual, A la Mare de Déu del Roser, A la Immaculada Concepció, etc. i també una col·lecció de vals, polques i masurques per a piano.



Com a escriptor destaca la publicació de la primera Historia de Villarreal (1909), a partir de manuscrits conservats a l’Arxiu Municipal, com ara els apunts històrics de Pasqual Martí Cercós. Aquesta obra, on barreja llegendes, costums i tradicions amb dades històriques té un valor simbòlic com a costumari vila-realenc de finals del segle XIX i els inicis del XX.

De tota manera, l’obra històrica principal de mossèn Benet Traver és Villarreal en la Guerra de Sucesión, premiada als Jocs Florals de Lo Rat Penat a València el 1924, d’on també hem begut els autors que hem publicat la història dels fets del dia 12 de gener de 1706, el més trist de la Història de Vila-real, quan les tropes borbòniques van entrar a la Vila a sang i foc, com a càstig per recolzar el rei Carles III d’Àustria que, al capdavall, perdria la guerra i, amb ell, desapareixia el Regne de València com a entitat jurídica i legislativa per obra de Jaume I (Furs, Generalitat, Dret Civil Valencià, etc.).



També és autor d’obres breus en Valencià com ara La fava o el sastre put. Seguidor del lingüista mallorquí Mossén Antoni Maria Alcover i Sureda, autor del Diccionari General de la Llengua Catalana que, finalment, fou publicat com a Diccionari Català, Valencià, Balear: mossèn Benet Traver és autor de moltes fitxes confeccionades per a la redacció d’aquesta gran obra sobre la llengua comuna del Principat, el Regne i les Illes.

També col·laborava amb l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya, fou soci de Lo Rat Penat, membre corresponent de l’Acadèmica de Belles Arts de Sant Ferran i també va ser director del Centre de Cultura Valenciana.




La publicació de “Los músicos de la provincia de Castellón” (1918) fou el seu aval per a rebre el títol d’acadèmic corresponent de l'Acadèmia d'Història i també per ser nomenat Cronista oficial de la ciutat de Vila-real. També és autor d’unes Efemèrides locals de Vila-real premiades als Jocs Florals de Castelló (1920).

Juntament amb Carles Sarthou Carreres, fou un dels pioners de la fotografia, participant amb el seu amic en la publicació d’algunes de les obres del que acabaria sent director del Museu de l’Almodí de Xàtiva i l’ideòleg a l’hora de penjar el quadre de Felip V, el rei botxí dels valencians, de cap per avall.



Mossén Benet Traver García va faltar a la seua ciutat natal, Vila-real, l’11 de juny de 1933 al temps de la segona república.

ANTONI PITARCH FONT.-