5 de juny 2015

EL 24-M A LA PLANA BAIXA: RESULTATS ELECTORALS

Anit, convidat pels amics de Taula i Paraula de La Vall d'Uixó, vam sopar més d'una vintena de comensals al Restaurant El Pecat per valorar els resultats electorals als municipis de La Plana Baixa (també en clau autonòmica).

Després de les exquisides viandes i el corresponent café, el meu parlament va consistir en comentar els resultats, comparar-los amb els resultats de 2011 i valorar el nou escenari polític davant un futur immediant de pactes, consens i crisi econòmica.

Els partits hegemònics (PP i PSOE) han baixat les seues perspectives electorals, com també ha disminuït el nombre de majories absolutes als governs municipals (passant de les 16 de 2011 a les 9 actuals) i, per contra, observem l'augment de municipis on s'ha d'arribar a pactar, sí o sí, entre diferents partits (normalment d'esquerres) perquè cap ha aconseguit la majoria absoluta (dels 4 governs de coalició se passa a 11 municipis on, ara mateix, s'està formalitzant un pacte de govern municipal). També és digne de constatar l'augment de vot de Compromís que ja governa amb majoria absoluta a dos municipis (Aín i Betxí) i també de Ciutadans (menys del que pronosticaven les enquestes) o l'aparició de diverses coalicions propiciades per Podem que, per una altra banda, no s'ha presentat com a tal a les Eleccions Municipals. Per últim, crida l'atenció el descens d'EU propiciat pel trasvàs de militants i, a nivell autonòmic, per les dificultats que genera superar la injusta barrera del 5%.

En definitiva, un escenari més obert que mai i que obliga el polítics a fer política, és a dir, al diàleg, als pactes i al consens. La gent demana més transparència, menys corrupció, més polítiques socials i el soterrament de la vella política per gestionar la decadència econòmica on ens han dut les errades del passat.

A nivell comarcal, però, les mancances continuen sent les mateixes dels darrers anys, com ara unes polítiques econòmiques que fomenten la creació d'ocupació i els productes de proximitat, tant agraris com industrials, una decidida aposta pel turisme d'oci i cultural, l'absència d'un transport públic que enllace els municipis de La Plana, la manca de coordinació dels trens de rodalies per anar de Castelló a Alacant, per exemple, o d'altres problemàtiques derivades de la insuficiència de finançament autonòmic per part del govern central que acaben perjudicant, especialment, les comarques de Castelló.


A nivell estatal, les reiterades negatives a fomentar l'Eix Mediterrani (quen ens acabaran construïnt els xinesos, com va afirmar Ramom Tremosa, eurodiputat convergent, en una conferència sobre Economia a Vila-real) com a punta de llança d'un futur desenvolupament del transport de mercaderies, també perjudiquen les comarques valencianes amb vocació exportadora i europea, com el mateix fet del tancamanent dictatorial de RTVV que ens ha fet desaparéixer del mapa global en el mercat audiovisual (o la recepció de TV3 al País Valencià, on sí que podem visionar AlJazeera).

Els resultats també demostren la crisi de l'actual model polític, perquè la de polític ha de deixar de ser una professió amb limitació de mandats i la creació de llistes obertes que fomenten el pluralisme i la democràcia interna dels col.lectius i dels partits. Una altra prioritat és acabar amb les portes giratòries que transformen el polítics que haurien de representar el poble en delegats comercials de les grans multinacionals que tant estan danyant les Pymes, els negocis de proximitat o encarint els preus de l'energia (els casos d'Aznar i González són emblemàticament negatius!).

Així mateix, per frenar la corrupció i els tics autoritaris, s'haurien de blindar una sèrie de qüestions, a banda de les polítiques socials que s'han subjugat al pagament del deute dels bancs després de la modificació exprés de la Sagrada Constitució per part de Zapatero i Rajoy: pot un partit polític amb majoria absoluta per a 4 anys prendre decisions que poden acabar pagant els nostres néts d'ací 25 (com ara declarar una guerra, aprovar una Llei d'Educació, tancar una televisió autonòmica creada per consens o demanar un préstec municipal de 20 milions d'euros)? Ara encara és legal, però això s'ha de blindar per fer-ho amb el major consens possible: és urgent un Pacte d'Estat per l'Ensenyament, per la Fiscalitat i el Finançament Autonòmic, un pacte per la Dependència, per la Renda Bàsica, etc. i tantes altres coses que queden per decidir a les properes eleccions generals, com ara l'eliminació de les diputacions o del Senat...

I a nivell autonòmic -no caldira repetir-ho-, un pacte per la creació d'una ràdiotelevisió pública amb vocació de servei, plural i en valencià, que defense l'economia de tots els valencians i les nostres senyes d'identitat que no han de dependir del govern de torn. Tot està per fer, però ara és més possible que mai!