24 d’oct. 2011

TEMA 3: LES FORMES DE LA TERRA (1r. d'ESO)


Al nostre planeta les terres es troben repartides en diverses masses de terra o continents. Habitualment dividim la Terra en sis continents: Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa, Oceania i Antàrtida. La superfície dels continents presenta relleus molt variats com planes, altiplans, serralades, valls i depressions. Els oceans banyen els continents i en modelen les costes amb penya-segats, platges… Enmig d’aquestes grans masses d’aigua sorgeixen els arxipèlags amb les seues illes.


1. La capa externa de la Terra
1.1. L’estructura de la Terra.- La Terra és una gran esfera lleugerament aplanada als pols que es divideix en tres grans zones concèntriques. La part més interna és el nucli i representa un 15% del volum total del planeta. Al seu voltant hi ha el mantell, que representa un 84% del volum de la Terra. La capa externa és l’escorça, que a penes representa l’1% del total del planeta. L’escorça, juntament amb la part superior del mantell, rep el nom de litosfera.




1.2. L’escorça terrestre.-  L’escorça terrestre té una amplada molt desigual. L’escorça terrestre no és llisa, sinó que forma muntanyes, valls, depressions i planes que configuren el relleu de la Terra. El relleu de la Terra, tot i que sembla estable, canvia a causa de l’acció dels agents interns i externs.


1.3. La deriva dels continents.- Segons la teoria de la deriva dels continents, l’escorça de la Terra estava formada per un únic continent anomenat Pangea, que flotava damunt del mantell. El moviment de rotació de la Terra va trencar aquest únic continent i va donar lloc a les anomenades plaques tectòniques. Malgrat els moviments lents, quan dues plaques xoquen una es pot elevar i formar grans serralades, mentre que l’altra s’enfonsa fins a crear fosses marines profundes. Els punts de contacte entre dues plaques són àrees de gran inestabilitat, que es manifesta en forma de terratrèmols i volcans.



2. Agents interns de formació del relleu

2.1. Els agents interns.- Les forces internes de la Terra o agents interns provoquen els terratrèmols i els volcans. Els terratrèmols són sacsejades que s’originen a l’interior de la Terra i es propaguen en forma d’ones sísmiques. Els volcans són profunds clevills a l’escorça terrestre pels quals puja el magma. Aquest magma pot eixir a l’exterior en forma d’erupció volcànica. En les erupcions volcàniques s’expulsen gasos, cendra, pedres i lava incandescent. Aquests materials, en contacte amb l’aire, es refreden i formen els anomenats cons volcànics.

3. Agents externs de formació del relleu

3.1. Els agents externs.- Les formes del relleu també són el resultat dels agents externs: aigua, vent, vegetació… L’aigua, principal agent modelador del relleu, pot actuar intensament i de maneres diverses: l’aigua de pluja, l’aigua glaçada, les onades, els corrents marins... El vent desgasta les roques i les erosiona. Les arrels de plantes i arbres poden ajudar a trencar les roques, però també a fixar el sòl dels vessants de les muntanyes.


4. Els continents

4.1. La divisió del món en continents.- Els continents són grans extensions de terres emergides que separen els oceans. Encara que sempre parlem de sis continents (Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa, Oceania i l’Antàrtida que és el menys poblat), en realitat el Vell Món estava format per un sol continent que no solament abraçava el continent Euroasiàtic (on Europa constiueix, geogràficament, una península de la gran Àsia) sinó que, a més, estava enllaçat amb Àfrica fins la inauguració del Canal de Suez al segle XIX, després es va descobrir el Nou Món amb Amèrica (que està separada pel Canal de Panamà) i Oceania (formada per la gran illa d’Austràlia i una infinitud de petites illes que van des de Nova Guinea fins els petits illots de la Micronèsia).


5. Un món de muntanyes i planes

5.1. El relleu continental.- La superfície dels continents no és llisa ni uniforme, sinó que té diverses formes de relleu: muntanyes, planes, altiplans, valls.


6. Un món d’illes, penínsules i golfs

6.1. Terres i mars.- Les aigües ocupen tres quartes parts de la superfície terrestre i formen tres grans oceans: el Pacífic, l’Atlàntic i l’Índic. Alguns sectors dels oceans situats al costat de les costes s’anomenen mars (com el Carib o l’Adriàtic). Als oceans i als mars emergeixen algunes porcions de terra envoltades per aigua que s’anomenen illes, i quan s’agrupen formen arxipèlags.


7. El relleu d’Europa

7.1. El continent europeu.- Europa és un continent relativament petit. Europa és una gran península del continent euroasiàtic, envoltada de diversos oceans i mars. Excepte la Gran Plana Europea, la resta del continent està molt compartimentada, amb serralades joves, serralades antigues i valls amples. Al relleu d’Europa destaquen tres grans conjunts: la Gran Plana Europea, els altiplans i els massissos muntanyosos antics i les cadenes de muntanyes joves.


8. El relleu d’Espanya

8.1. La Península Ibèrica i els arxipèlags.- La Península Ibèrica és situada a l’extrem sud-occidental d’Europa. El relleu peninsular es caracteritza per l’elevada altitud mitjana. Pel que fa al relleu dels arxipèlags, el de les illes Balears és molt semblant al de la Península; en canvi, el de les illes Canàries és molt accidentat i d’origen volcànic.
................................................................................................................

ACTIVITATS.- Després de consultar les pàgines 38-39-40-41 del llibre de text, així com l'Atlas Annex, situa sobre el MAPAMUNDI FÍSIC els següents accidents geogràfics:

a) Amèrica del Nord: el riu més llarg (Mississippi-Missouri), la serralada més important (Rocalloses) i el cim més elevat (McKinley, 6.194 m.)
b) Amèrica del Sud: el mateix, és a dir, riu més llarg (Amazones), serralada important (Andes) i cim més elevat (Aconcàgua, 6.962 m.).
c) Oceania: el mateix, és a dir, el riu més llarg (Darling), serralada important, (Gran Serralada Divisòria) i cim més elevat (Puncak Jaya, 4884 m., a Indonèsia).
d) Europa: els dos rius més llargs (Danubi i Volga), les dues serralades més importants (Alps i Caucas) i els dos cims més elevats (Mont Blanc amb 4.810 m. i Elbrus, 5.642m.)
e) Àsia: el mateix, és a dir, els dos rius (Iang-tsé i Huang-hé), dues serralades (Himalàia, el sostre del món, i els Urals on comença la península Europea) i  i dos cims (Everest, 8.848 m., sent la major altitud del món i K-2, 8.611m.)
f) Àfrica: el mateix que als dos continents anteriors, és a dir, els dos rius (Nil i Congo), dues serralades (Atles i Massís Etíop) i dos cims (Kilimanjaro, 5.892 m. i Kenia, 5.199 m.).

-SITUA també:
1) ILLES.- Antilles, Groenlàndia, Islàndia, Madagascar, Ceilan, Nova Zelanda.
2) ESTRETS.- Magallanes, Gibraltar, Bering.
3) OCEANS.- Glacial Àrtic, Atlàntic, Pacífic, Índic i Glacial Antàrtic.
4) MARS.- Carib, Mediterrani, d'Aràbia, d'Okhotsk, de Tasmània.