13 de nov. 2010

LA TÈRMICA DEL GRAU DE CASTELLÓ


La companyia elèctrica Iberdrola ha anunciat aquest divendres la demolició de les dues xemeneies de la central tèrmica que disposa al Grau de Castelló, dues torres de 150 metres d'altura que daten de 1972 i que ja formaven part de la fisonomia de la ciutat, vista des de la costa.

· Van funcionar de 1972 a 2008 i es desmunten per motius de seguretat

· Més de 100 persones han contribuït a l'èxit d'aquesta demolició

El Mundo.es (Castelló)

Segons indica l'entitat en un comunicat, "complint l'obligació legal de desmantellar una central quan es produeix la baixa del sistema elèctric, comencem el gener de 2008 el desmantellament dels grups 1 i 2 de la central tèrmica de Castelló". En pocs dies conclourà els treballs de demolició d'unes xemeneies que van estar en funcionament fins al 2008, i de les que ja s'han derrocat 20 dels aproximadament 150 metres d'altura.

El risc de despreniments provocat pel deteriorament del formigó de les torres, després de 38 anys de funcionament, "suposava un greu perill per a les persones que treballen a la central, fent necessària la seva demolició", segons argumenten les mateixes fonts. I és que, alguns sectors socials de Castelló, recolzats per la Universitat, proposaven la seva protecció, perquè romanguessin alçades com un símbol de l'economia castellonenc de l'últim terç del segle XX.

L'espai ocupat per les xemeneies quedarà disponible per a futures inversions en l'emplaçament. El desmantellament s'està produint mitjançant el tall de les xemeneies en anells, que varien de grandària segons l'altura a la qual es trobe. El tall dels anells s'està realitzant amb elements diamantats (fil de diamant i màquines de disc refrigerades per aigua) i s'estan baixant mitjançant una grua de 400 tones de pes i de 163 metres de longitud de ploma. Un cop es dipositen al terra, les peces acaben sent destruïdes.



Més de 30 operaris participen en el treball i estan utilitzant també quatre plataformes mòbils que envolten cadascuna de les xemeneies, que parteixen des d'una plataforma fixa de 15 metres d'altura.

Per a Iberdrola la seguretat és l'aspecte més important dels treballs, segons apunten les mateixes fonts, les quals afegeixen que "s'ha establert un pla de seguretat i salut amb l'objectiu d'evitar qualsevol accident. Cadascuna de les accions de tall requereix una acurada avaluació dels riscos i l'assumpció de mesures preventives per protegir els treballadors ". Més d'un centenar persones s'han involucrat durant tota l'obra.

Els grups 1 i 2 de la central tèrmica d'Iberdrola a Castelló van entrar en funcionament en els anys 1972 i 1973 respectivament, i des de llavors fins al seu tancament el 2008 van produir 66,6 TWh d'energia elèctrica, van crear ocupació qualificada per 11.178.000 hores de treball (173 persones de mitjana anual) "i es va contribuir al desenvolupament de l'entorn amb més de 30 milions d'euros en impostos locals". "Gràcies a l'alta conscienciació del personal i a les contínues millores en la instal·lació i en el combustible emprat, al llarg de la vida dels grups 1 i 2 es van reduir les emissions de SO2 en un 75% i les de NOx en un 25 % minimitzant significativament l'impacte mediambiental ", conclouen des de l'entitat.