2 de març 2010

10.- La Segona Guerra Mundial, 1939-1945 (1 BAH)


1.- EL FRACÀS DE LA PAU DE VERSALLES
Els tractats que varen signar-se en acabar la 1ª Guerra Mundial havien estat acceptats per imposició dels aliats guanyadors; és per això que Alemanya va començar, des de la reorganització dels seus exèrcits, a violar els acords de Versalles. La S.D.N. (Societat de Nacions) va fracassar en eixir-se'n Alemanya (1931) i el Japó (1939), així com per l'incompliment de les sancions a Itàlia per la invasió d'Abissínia (1935).


La política imperialista d'Alemanya va començar amb el militarisme agressiu de Hitler: el 1936 va ocupar la zona desmilitaritzada del Rhin i va signar el pacte de l'Eix Roma-Berlín amb Mussolini. Aquesta política va portar, inevitablement, a l'enfrontament amb els aliats, després d'un pacte de conveniència entre l'Alemanya nazi i la URSS comunista (Tractat de Brest-Litovsk entre Hitler i Stalin per al repartiment de Polònia): començava a quallar la idea d'una Segona "gran guerra".


Des de l’arribada de Hitler al poder, la política exterior alemanya es va caracteritzar per l’agressivitat i l’expansionisme. Les democràcies occidentals hi van respondre amb una política d’apaivagament, que va ser interpretada per Hitler com una debilitat i, per tant, considerà que tenia via lliure per a seguir expandint-se a costa dels seus veïns. Un dels objectius ocults de la política exterior nazi era la invasió de Polònia. Per aconseguir aquest objectiu, Alemanya havia signat un acord de no-agressió amb la Unió Soviètica, el Pacte Germanosoviètic d’agost de 1939. En virtut del protocol secret del pacte, la invasió alemanya de Polònia va ser secundada alguns dies després per la Unió Soviètica. L’1 de setembre de 1939 Alemanya va envair Polònia amb l’excusa de la seua sobirania sobre l’estat lliure de Danzig. En pocs dies, el país va ser conquerit i repartit entre els invasors. Hitler pensà que les democràcies europees es limitarien a emetre una protesta formal. Tanmateix, a causa de les aliances internacionals de Polònia, amb el Regne Unit i França, aquests declararen la guerra a Alemanya.


2.- L'EXPANSIÓ D'ALEMANYA
2.1 març de 1938: annexió d'Àustria
2.2 setembre de 1938: annexió dels Sudets (població txeca de parla alemanya).
2.3 març de 1939: declaració de Bohèmia-Moràvia com a zona de Protectorat alemany.
2.4 maig de 1939: "Pacte d'Acer" (Roma-Berlín) i adhesió del Japó
2.5 agost de 1939: pacte de no agressió amb la U.R.S.S. i repartiment secret de Polònia
2.6 L'1 de setembre de 1939 comença la invasió alemanya de Polònia i, amb ella, la declaració de guerra per part d'Anglaterra i França.


3.- EXÈRCITS PARTICIPANTS EN LA GUERRA:
3.1 Potències de l'Eix: l'Alemanya nazi d'Adolf Hitler, la Itàlia feixista de Mussolini i el Japó de l'emperador Hiro Hito.
3.2 Països aliats: Anglaterra (Churchill), França (amb la direcció de la resistència des de l'exterior per De Gaulle, arran de l'ocupació nazi de la França de Petain amb el règim de Vichy), U.R.S.S.(Stalin), E.U.A. (Roosevelt, Truman) i d'altres països ocupats.
3.3 Països neutrals: Suècia, Portugal, Suïssa, Espanya (encara que Franco va enviar la "División Azul" contra la URSS), etc.


4.- OPERACIONS MILITARS MÉS IMPORTANTS DE LA 2ª GUERRA MUNDIAL:

a) Primera fase de victòries alemanyes amb la blitzkrieg (guerra-llampec):
-Ràpida ocupació de Polònia, Dinamarca, Noruega, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, nord de França i rendició de París (1940). Al juny França es va rendir i el seu territori va quedar dividit entre una part ocupada i el règim de Vichy, sotmés a Alemanya.
-Batalla aèria d'Anglaterra, bombardeig de Londres i resistència de Winston Churchill. El Regne Unit era l’únic rival d’Alemanya. Per això, Hitler va començar la batalla d’Anglaterra, una ofensiva aèria que precederia la invasió de l’illa. L’ofensiva es va suspendre per la resistència de l’aviació britànica i per la seua superioritat naval.


-El 1940 Itàlia entra en la guerra del costat de Hitler, tot ocupant els Balcans, malgrat l'oposició de Iugoslàvia i Grècia. Aprofitant la situació a Europa, Itàlia va atacar l’imperi colonial britànic al nord d’Àfrica. Després de successives derrotes italianes, Alemanya es va veure obligada a intervindre-hi per ajudar-la. Tanmateix, a pesar de l’avanç alemany a Àfrica, la Gran Bretanya va aconseguir mantindre les posicions a Egipte. Hitler es va interessar aleshores pels Balcans, que, en poc de temps, van quedar totalment subordinats a Alemanya.
-Operacions militars del general alemany Rommel al desert Nordafricà i Egipte (abril 1941).
-Alemanya declara la guerra a la U.R.S.S. (juny 1941). Al juny de 1941 Hitler va trencar el pacte amb la Unió Soviètica i la va atacar. De bon començament, l’ofensiva alemanya va ser fulgurant i l’exèrcit nazi es va situar a només 40 km de Moscou. La resistència de Leningrad i la impossibilitat de prendre Moscou van marcar l’estancament de l’avanç nazi. L’arribada de l’hivern va obligar a interrompre l’avanç fins a la primavera de 1942, fet que donà temps a la reorganització militar i econòmica de l’URSS.


Després d’aquestes ofensives, quasi tot Europa central i oriental va quedar subordinada als interessos d’Alemanya. Als territoris ocupats, el govern nazi va implantar una política d’explotació econòmica i va imposar una violenta repressió política i racial. Es va crear una xarxa de camps de concentració i extermini amb l’objectiu d’aprofitar-se del treball esclau i assassinar de forma sistemàtica i científica milions de presoners jueus, gitanos, opositors polítics, malalts mentals, etc.


-Atac del Japó a les bases nordamericanes de Pearl Harbor (Hawai) i conquestes japoneses de Hong-Kong, Indoxina, Filipines, Birmània, Singapur i Indonèsia (desembre de 1941).
-Entrada en guerra dels Estats Units del costat dels aliats.
-Comença el fracàs militar de l'eix Roma-Berlín-Tòquio.


b) Segona fase amb el retrocés de les potències de l'Eix:
-Els Estats Units aturen l'expansió japonesa a Guadalcanal i Midway el maig de 1942.
-Victòria al Nord d'Àfrica de l'exèrcit anglès del general Montgomery en batalla d’Al’Alamayn" (1942) i desembarcament anglonordamericà (1943).
-Els russos aturen els alemanys a Stalingrad aconseguint la rendició (febrer de 1943).
-Desembarcament de Normandia (França) en juny de 1944.
-Ocupació d'Itàlia pels aliats.
-Rendició incondicional d'Alemanya (maig 1945).
-Bombardeig atòmic d'Hiroshima i Nagassaki pels Estats Units (agost 1945) i rendició del Japó (2 de setembre de 1945).


5.- RESULTATS DE LA GUERRA
La Segona Guerra Mundial ha sigut el conflicte més greu de tota la història de la humanitat. No solament els vençuts, també els guanyadors tingueren que sofrir moltes pèrdues, morint més de 50 milions de persones, quedant enrunades gran nombre de ciutats (Varsòvia, Berlín, Colònia, Francfort, part de Londres, etc.), destruïdes les vies de comunicació i desfets els camps de conreu. A més del Canadà i Austràlia, únicament els Estats Units, al no sofrir danys als seus territoris van poder-se beneficiar fent préstecs als estats aliats europeus (Pla Marshall).


Com a conseqüència de la guerra i dels tractats posteriors va haver-hi canvis territorials:
• L’URSS incorporà l’est de Polònia, els països bàltics (Estònia, Lituània i Letònia) i una part de Finlàndia i Romania.
• Polònia, com a compensació, va arrabassar a Alemanya Pomerània, Silèsia i Prússia oriental.
• Els estats balcànics es van unificar en Iugoslàvia, que va obtindre Ístria, desmembrada d’Itàlia.
• Alemanya, a més de les pèrdues referides, va ser dividida en quatre parts administrades per França, la Gran Bretanya, els Estats Units i l’URSS (que, uns anys més tard, suposarien l'inici de la Guerra Freda, entre els EUA i l'URSS, així com la construcció del mur de la vergonya que va dividir Berlín en dos parts fins la dècada dels 90).
• El Japó va perdre les colònies al Pacífic i a la Xina, i va ser ocupat pels Estats Units per algun temps.


A més a més, es van efectuar desplaçaments massius de població, amb l’objectiu de portar a Alemanya les minories germanes d’altres països i de reinstal·lar-hi les persones fugides o deportades pels nazis.

El primer objectiu polític després de la guerra fou la desnazificació d’Europa. Així, es va organitzar, per primera vegada en la història, un tribunal internacional per jutjar crims contra la pau i crims contra la humanitat: el judici de Nuremberg. Els països ocupats per l’URSS van entrar progressivament en l’òrbita soviètica, mentre que a l’Europa occidental va haver-hi un avanç de la democràcia.


6.- L'O.N.U.
En acabar la guerra es va crear un organisme internacional amb la finalitat de garantir la pau a tot el planeta i aconseguir la col.laboració entre els pobles. Les reunions clau per constituir l'Organització de Nacions Unides foren aquestes:
6.1 Carta de l'Atlàntic entre Roosevelt i Churchill (agost 1941).
6.2 Conferència de Yalta entre Roosevelt, Churchill i Stalin (febrer de 1945), quan semblava que els aliats eren a punt de guanyar la guerra.
6.3 Conferència de San Francisco (juny de 1945) on es va redactar la Carta d'Organització de les Nacions Unides que, des d'aleshores, té la seu a Nova York.
.....................................................................................

· ENLLAÇOS:

-Cartells de la Segona Guerra Mundial
=======================================================